Görev süresi 17 Kasım'da dolan SPK Başkanı Doğan Cansızlar, "Kanuni düzenleme yapılarak, İmar'dan bono alanların mağduriyeti giderilmeliydi, ama olmadı" dedi.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, görev süresinin 17 Kasım'da dolacak olması dolayısıyla basın mensuplarının katıldığı bir veda toplantısı düzenledi. Toplantıda Cansızlar'ın 6 yıllık icraatından çok, Kurul içi gerilim ve siyasilerle ilişkiler ön plana çıktı. SPK'da kişilerle ilgili olmayan devlet memuru ve kurumsal duruş sergilediğini belirten Cansızlar; şu mesajları verdi:
* Kurul'daki gerilim: Kurul çalışmalarında bazı sıkıntılar olduğu şeffaf şekilde ortaya konuldu. SPK özerk ve kurumsallaşmasını tamamlamış bir kuruluş. Böylesi kurumsal yapının devamı için bir "duruş" sergiledik. Kurul başkanının yetkileri belli. Farklı gerekçelerle bunların değiştirilmeye çalışılması durumunda doğal bir tepki ortaya çıkar. Bu, kurumsal yapının devamıyla ilgiliydi, yoksa şahıslarla ilgili değil.
*
Başbakan'a gidecek mi?: Devlette kırgınlık, küskünlük olmaz. Hiç kimseyle kırgınlığımız küskünlüğümüz yok. Gerekirse Başbakan'a gidilir.
* Siyasal müdahale var mı?: Burada bulunduğumuz sürece duruşumuzdan taviz vermiş değiliz. O duruş nedir? Sadece bana özgü değildir. Bir kurumun kurumsal yapısının devamı ile ilgili duruş.
* Bono davası: İmar Bankası'ndan bono alanların durumu 'yargı aşamasında.' Ama bununla ilgili kanuni düzenleme yapılırken, ticari mevduatın dahi kapsama alındığı bir ortamda, bono ile ilgili konuların kapsam dışına çıkarılması düşündürücüydü. Bono alan vatandaşların da kanunla düzenlemeler yapılarak mağduriyetlerinin giderilmesi gerekiyordu ama olmadı.
* YİMPAŞ dosyası: İzinsiz halka arzlar 2006 yılının olayı değil. 1990'larda başlayan bir süreç. Bizden önce vardı, bizden sonra da devam edecek. Bu konuda sadece suç duyurusunda bulunmadık. 78 şirketi denetledik.
* Çözüm önerisi: 400 bine yakın vatandaş kitlesi var ve 5 milyar Euro'ya yakın bir miktar söz konusu. Çözüm önerisini 2003 Aralık ayının sonuna doğru ilgili Bakan olan Abdüllatif Şener'e gönderdik.
* Mağdur yatırımcılar: ÇEAŞ, Kepez ve 4 bankada mağdur olan yatırımcılara ilişkin de çalışma yapılıp Başbakanlık'a iletildi. 67 bin kişi ile ilgili 260 milyon YTL'lik tutar söz konusu. Bununla ilgili çözüm bulunmasında yarar var.
* Yeni Başkan'ın profili: Teknik deneyimi ve temsil kabiliyeti olmalı.