12 Kasım depreminin 7. yıldönümünde yepyeni bir Düzce ile karşı karşıyayız. Deprem sonrası göç veren, konutları para etmeyen Düzce'de bugün şirketler yatırım için sırada.
SABAH, bugünden itibaren her hafta ülkedeki ekonomik değişime ışık tutacak bir çalışma başlatıyor. Anadolu'nun ve KOBİ'lerin nabzını tutacak 'SABAH Anadolu' başlıklı çalışma, kent bazında yaşanan en son gelişmeleri sizlerle paylaşacak. Bu gelişimin dinamikleri sayfamıza taşınacak. Bunu yaparken, geçmişte "Anadolu Kaplanları" olarak bilinen değişimin öncüsü şirketlerimizi de tanıtmaya çalışacağız. Yazı dizimize, 7. yıldönümünü geride bıraktığımız 12 Kasım depreminin merkezi Düzce ile başlıyoruz. Bilindiği gibi, 17 Ağustos 1999'da Marmara, 87 gün sonra da Düzce depremi, kentte can ve mal kaybına yol açtı. 12 Kasım depreminde 30 saniye içinde Düzce adeta yerle bir oldu. Merkez üssü Düzce olan depremde Kaynaşlı'da sağlam denebilecek bina kalmazken konut ve işyerlerinin yaklaşık yüzde 85'inin yıkıldığı belirlendi. Düzce'nin tarihi yapılarından Merkez Camii, Vergi Dairesi, Düzce Lisesi, Düzce Belediyesi, Eski Hastane Binaları yıkıldı, Fakülte Binaları, Hükümet Binası ve Adliye Binası da büyük hasar gördü. 12 Kasım depreminde Düzce, Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı ve Yığılca'da toplam 782 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 678 kişi de yaralandı. Depremlerle sarsılan Düzce, bugün depremin izlerini büyük ölçüde silmiş durumda. Peş peşe gerçekleşen projeler, yeşil Düzce'yi bir sanayi kenti haline getiriyor. İl
oldu, kaderi değişti Felaketleri üst üste yaşayan Düzce'nin kaderini değiştiren iki önemli gelişme oldu. Önce depremlerin gerçekleştiği 1999 yılında il ilan edildi. Ve 29 Ocak 2004'te 36 ili kapsayacak şekilde Meclis'te kabul edilen ve Mayıs 2005'te 49 ili kapsayacak şekilde genişletilen 5084 Sayılı Yatırım ve İstihdamı Teşvik Yasası kapsamına alındı. Teşvik sonrası 100 fabrika geldi. 600 milyon doların üzerine yatırım gerçekleştirildi. 15 bine yakın yeni istihdam sağlandı.