|
|
Bizim futbolcular antrenmanda sakatlanıyor
Daha sert bir futbolun oynandığı İngiliz liglerinde sakatlıkların üçte biri antrenmanda, üçte ikisi ise maçta oluyor. Türkiye'de ise tam tersi; 2005-2006 sezonunda da maçtaki sakatlıklar yüzde 43, antrenmandakiler yüzde 56!.
Futbolcular ne kadar sağlıklı? Statlarda yeterince önlem var mı? Sahada ölümler neden arttı? Türkiye Futbol Federasyonu Sağlık Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Binnet, Türk sahalarının sağlık röntgenini sizler için değerlendirdi:
* Futbolcularda yaşanan sağlık sorunları her dönem değişir mi? Evet, kışın soğukta yapılan karşılaşmalardaki sakatlanmaların şekli ile sonbahardakiler arasında hayli fark gözleniyor. Lig başlamadan önce sakatlanmalar da daha farklı. İlk zamanlarda bir anda yükleme olursa, adaleler o yüklenmeyi çekemez. Halı sahada oynanan maçlarda ise ısınma hareketleri yapılmaması adaleleri kısaltır, kasları gerer.
* Türkiye'de futbolculara gereken sağlık kontrolleri yapılıyor mu? 2004-2005 sezonundan sonra Avrupa standartlarında kontroller yapılıyor. Kalp ve damar tetkikleri daha detaylandırıldı. EKG, eforlu EKG, EKO testleri eklendi. Sağlıklı ve rekabetçi gençleri sahalarda görmek istediğimiz için kontrolleri sık yapmaya çalışıyoruz. Sadece üç büyükler için değil, bunu Türkiye'nin dört bir yanında takımları düşünerek yapmalıyız.
* Sakatlanan futbolcunun maliyeti nedir? Geçen sezon için toplam sağlık maliyeti bir milyar 402 milyon 500 YTL'dir. Türkiye'de son iki yılda sakatlıkların yüzde 50'si, bir hafta ve daha az sürdü. Bir haftada sahaya dönen kişilerin 2.5 milyar YTL sağlık masrafları olmuş. 2004-2005'te bir hafta ve altındaki sakatlıklar, toplam sakatlıkların yüzde 40'ını oluşturuyor ve maliyeti 5 milyar YTL.
* Maçlarda mı sakatlanıyorlar? İngiliz liglerinde sakatlanan futbolcuların yüzde 78'i bir maç oynayamamış. Bizde ise bu oran daha fazla. Orası daha sert oynanan bir lig ama bizde sakatlıklar daha uzun sürüyor. Yine İngiliz liglerinde sakatlıkların üçte biri antrenmanda, üçte ikisi ise maçta. Türkiye'ye baktığınız zaman enteresan bir tablo var; 2004-2005 sezonunda sakatlıkların yüzde 36'sı maçta, yüzde 63'ü antrenmanda, 2005-2006 sezonunda da maçtaki sakatlıklar yüzde 43, antrenmandakiler yüzde 56. Yani İngiltere'dekinin tam tersine. Bizde futbolcular maçta değil antrenmanda sakatlanıyor.
UEFA KAMP KURACAK * En sağlıklı takım, en başarılı takım mı? Evet, tartışmasız! Çünkü onlardan en üst performansı alırsınız. Her takımda teknik ekibin ardından tıp (doktor, masör) ekibi geliyor. Sağlık ekibi, takımın ardındaki en güçlü eleman. Başarıya giden yolda bu ekip çalışmasının rolü çok büyük. Bugün Barselona ve Real Madrid'in 10 tane doktoru var mesela.
* Futbolda sağlık standartları nedir? Öncelikle bizim hedeflediğimiz, ortak dil sağlanması. Bugüne kadar her federasyon, kendi bünyesinde aynı isim altında farklı uygulama yapmış. İstanbul'da 28-30 Kasım 2006 tarihlerinde gerçekleşecek UEFA 4. Sağlık Sempozyumu'nda bu standartlar yeniden ele alınacak. Türk futbolcuların sağlık kontrolleri uluslararası düzeye getirilmeye çalışılacak. Sempozyuma, Avrupa'nın dev kulüplerinin sağlık ekipleri tam kadro katılacak.
* Son dönemde yaşanan kalp krizlerinin nedenleri neler? Doğumsal kalp problemleridir. Bunların belirli birtakım tetkiklerle yakalanma olasılığı var. Bugün için genetik yapıları daha yatkın olması nedeniyle bu risk, en fazla Afrika'dan gelen futbolcularda var. Tüm Avrupa bu konuya daha fazla dikkatli yaklaşıyor.
* Sahalarda önlemler yeterli mi? Profesyonel karşılaşmalarda evet. Amatör karşılaşmalarda bu denli ideal ölçülerin tam olduğu söylenemez.
SEVDİCAN GÜNEŞ
|