Kalp sağlığınız için bol bol yüzün
Spor, düzenli ve bilinçli yapılırsa hem hastalıkların etkilerini azaltıyor hem de birçok hastalıktan koruyor. Kronik hastalıkları bulunan kişiler ise düzenli spor sayesinde ilaçlara bile veda edebiliyor.
* Akciğer hastalarına hangi spor uygun? Akciğer hastalıkları, sporun yapılmasını kısıtlar. Örneğin günümüzde en fazla görülen akciğer hastalığı alerjik astımdır. Aşırı yapılan spor, astımı tetikleyerek krize neden olabilir. Fakat doktor tavsiyesi altında ve performansı yavaş yükselterek yapılan sporda tam tersine; krize karşı direnç artar, nefes rahatlar, kişi krizden korunur. Astım hastası olan birçok kişi profesyonel olarak sporla uğraşabiliyor. Ayrıca yüzme, yürüyüş de yapılabilir.
* Kolesterol, sporla düşürülebilir mi? Egzersiz ile düşürülebilir. Belli bir diyet yine uygulanmalı. 40 dakikalık düzenli yürüyüş ile belli bir iyileşme kaydedilebilir. Tansiyon da yine sporla düşürülebilir. Eskiden küçük tansiyonu düşürmek için binbir çare aranırken bugün, açık havada yapılan sporla bunu düşürmek mümkün. Sporun kronik hastalıklarda önleyici rolünün çok önemli olduğunu vurgulayan Türkiye Futbol Federasyonu Sağlık Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Binnet, sorularımızı yanıtladı:
* Kronik hastalıkları bulunanlar aynı ritimde spor yapabilir mi? Aynı ritimde değil ancak daha düşük ritimde mutlaka yapmaları gerekir. Günde 30 dakikalık egzersiz herkes için yarar sağlar.
* Kalp hastaları hangi sporları yapabilir? Damar hastalığına yakalanmış bir kimsenin hastalığının ne boyutta olduğunu hekim kontrolü ile belirlemek gerekir. Hasta; ameliyat, by-pass veya balon gibi yöntemlerle tedavi edilecek durumda ise önce tedavisi olmalı. Sonrasında ise damarın diğer kısımlarında da bu tip tıkanıklıklar olmaması için nabzı orta derecede yükseltecek şekilde spor yapmalı. Bu sporlar da sağlıklı insanların yaptığı yüzme, yürüyüş, aerobik ya da bisiklet olabilir.
SEVDİCAN GÜNEŞ
|