|
|
|
Enflasyon zammı yoksullaştırıyor
DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından yapılan araştırmada çalışanların, ücretlerine yapılan enflasyona dayalı zamlar nedeniyle giderek yoksullaştıkları belirtildi.
Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Dairesince yapılan araştırmaya göre, yıllık TÜFE, Türkiye ortalaması için yüzde 9.98 olarak gerçekleşirken, en yoksul yüzde 20'lik kesim için yüzde 10.76 oranında ortaya çıktı. Bu oran en zengin yüzde 20'lik dilim için yüzde 10,17 olarak gerçekleşti.
TÜFE yıl başından bu yana da en fakir yüzde 20'lik dilim için yüzde 8.39 oldu. Ekim ayında özellikle kömür ve servis ücretlerindeki artış dikkati çekerken, dar gelirlinin en çok harcama yaptığı kalemler olan ekmek ve tahıl ürünleri, ulaşım, barınma ve ısınmada yıllık enflasyon yüzde 15'lerin üzerine çıktı. TÜFE bir önceki aya göre en yoksul yüzde 20'lik kesim için yüzde 1.23 olarak gerçekleşirken, en zengin yüzde 20'lik kesim için yüzde 1.32 oldu.
Araştırmaya
göre, enflasyonun gelir gruplarına yansıması, sırasıyla en yoksuldan en zengine bir önceki yılın ekim ayına göre yüzde 10.76, 10.61, 10.53, 10.40, 10.17 oranında arttı. Enflasyon Ekim ayında bir önceki aya göre sırasıyla yüzde 1.23, 1.27, 1.29, 1.30, 1.32 olarak gerçekleşti. Yıl başından bu yana oranlar ise sırası ile yüzde 8.39, 8.40, 8.43, 8.44, 8.50 oldu.
''Kentli yoksullar'' için yıl başından bu yana enflasyon 8.63, geçen yılın ekim ayından bu yılın ekim ayına kadar olan dönemde ise enflasyon oranı yüzde 10.86 olarak gerçekleşti.
''ZORUNLU HARCAMALAR ENFLASYONU İKİYE KATLIYOR''
Araştırmaya göre, son bir yılda harcama kalemlerinin büyük ağırlığını oluşturan, kira, ekmek, tahıl ve tahıl ürünleri ile yakacak fiyatlarındaki artış enflasyonu neredeyse ikiye katladı.
Süt ve süt ürünlerindeki düşük fiyat artışları dar gelirliyi rahatlatmadı, ulaşımdaki artışlar dikkat çekici boyutlara ulaştı. Geçen yılın aynı ayına göre doğal gaz fiyatları yüzde 23.4, kömür yüzde 22.9, kira yüzde 20.6 oranında arttı.Aynı dönemde ekmekteki fiyat artışı yüzde 14 olurken, makarna ve şehriyenin fiyatı yüzde 17, pirincin fiyatı ise yüzde 12 oranında artış gösterdi.
Dar gelirlinin sofrasının vazgeçilmezlerinden olan kuru fasulyedeki fiyat artışı yüzde 10.2, nohuttaki ise yüzde 18'i buldu. Tren ücretlerinde fiyat artışı yaşanmazken, servis ücretlerindeki yüzde 14, belediye otobüslerindeki yüzde 12, şehir hatları vapurlarındaki yüzde 20'lik fiyat artışları bütçelerde sarsıntı yarattı.
''TÜİK, EMEKÇİLERİN DENETİMİNE AÇILMALI''
Birleşik Metal-İş Sendikası Yönetim Kurulunun değerlendirmesinde, enflasyonun emekçilerin alım gücü üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çekilerek, enflasyonun sokaktaki fiyat artışlarını yansıtmadığı ifade edildi. Kamuoyuna ifade edilen enflasyon rakamlarının ücret artışları için temel alındığının anımsatıldığı değerlendirmede, fiyat artışları ile enflasyon arasındaki dengesizliğin emekçiler açısından yoksullaşma sonucunu doğurduğu vurgulandı. Değerlendirmede, şu görüşlere yer verildi:
''Enflasyon, fiyat artışlarının madde bazında ağırlıklandırılması ile ortalamalar üzerinden hesaplanmaktadır. Burada esas sorun, enflasyondaki ağırlıkların ne kadar gerçeği temsil ettiği noktasındadır. Yine bilindiği gibi fiyat artışları her toplumsal kesime farklı olarak yansımaktadır. Örneğin ekmekteki artış hiç şüphe yok ki, dar gelirli açısından büyük bir önem taşırken, üst gelir grupları için böyle bir şey söz konusu değildir. Dolayısıyla farklı toplumsal kesimler için farklı enflasyon hesaplaması bir zorunluluktur. Türkiye İstatistik Kurumu, tüm emekçilerin yaşam standartlarını etkileyen enflasyon rakamlarını hangi yöntem ve madde ağırlıkları ile belirlediğini, enflasyonun hangi kesimlere ne oranda yansıdığını açıklamalıdır. Veriler şeffaf olarak kamuoyunun bilgisine sunulmalı, kurum emekçilerin denetimine açılmalıdır. Aksi takdirde kuruma yönelik baş gösteren güven kaybı artarak devam edecektir.''
(AA)
|