|
|
Yabancı Türkiye riski alıyor yerliler ise riskten kaçıyor
Ekim ayı parasal verilerin ortaya çıkmasından sonra finansal piyasalardaki eğilim netleşti. Yabancı portföy yatırımcıları Türkiye'de aldıkları riski giderek büyütüyor. Buna karşılık özellikle yerli bireysel yatırımcılar ihtiyatlı bir tutum içinde. Bitişikteki tüzel ve gerçek kişi olmak üzere yerlilerin tasarruf eğilimleri yer alıyor. Ekim sonunda BDDK, Merkez Bankası, SPK ve Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerinden ANKA'nın yaptığı hesaplamalar, yurtiçi yerleşiklerin 400 milyar YTL tasarrufa ulaştıklarını gösteriyor.
Eğilimlerde değişme Yatırım eğilimlerinde dikkati çeken noktaları şöyle sıralamak mümkün: * Son yılların en önemli yatırım aracı haline gelmiş lira mevduatında büyüme 2006'da hız kesmiş. Özellikle mayıs-haziran dalgalanmasıyla lira mevduatında düşüş var. Ancak yine de tasarrufların yüzde 41.5'i burada yatıyor. * Döviz mevduatı dalgalanma sonrası artış eğilimine geçti. Tasarruflar içindeki payını da 2005 sonunda yüzde 21.4'ten 23.8'e çıkardı. Haziran ortasına göre yerli bireysel yatırımcıların döviz mevduatı 6.55 milyar artışla 46.79 milyar dolara çıktı. * Özel finans hesabı, bireysel emeklilik ve yatırım ortaklıklarının artış eğilimi çok hızlı ama tasarruf pastasından aldıkları pay küçük. Hisse senetlerinin payı yılbaşında yüzde 6.4 iken ekim sonunda 6.2'ye geriledi. * Yerli yatırımcıların en büyük kaçışı hazine kağıtlarından. Bonotahvilin yerli bireysel yatırımcıların portföyündeki payı son yıllarda sürekli geriledi. 2004'te yüzde 11.5 olan bu pay bu yılın ekim ayında yüzde 6.5'e geriledi. * Ekim ayındaki 5 puanlık vergi indirimine kadar olan dönemde yatırım fonlarının getirileri, ana yatırım araçlarının gerisine düşmüştü, enflasyon karşısında negatifti. Yönetim ücretlerinin yüksekliği, düşük enflasyon ve getiriler, fon getirilerini de azalttı. 2005 sonunda tasarruflar içinde yüzde 8.2 pay alan fonların bu oranı ekim sonunda yüzde 5.6'ya geriledi.
Yerli tutumu Hisse senedinden kısmen çıkan, TL mevduat yapmayı durduran buna karşılık gelirlerini döviz mevduatı olarak tutmaya başlayan, Hazine kağıtlarından çıkarak faiz riski üstlenmeyen bir yerli yatırımcı görüntüsü ortaya çıkıyor. Bu görüntünün oluşmasında yeni bir küresel kaynaklı dalgalanma korkusu, cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanabilecek gerginlik ve genel seçimlerin belirsizliği rol oynuyor olabilir. Yerli riskten kaçıyor. Buna karşılık yabancılar daha fazla risk alıyor. İki grup arasında yol ayrımı iyice belirginleşmiş.
|