Tüpraş'ın yüzde 14.76'sını kimin aldığını İMKB biliyor
Global'in patronu Mehmet Kutman, geri istenen Tüpraş'ın yüzde 14.76 hissesinin hangi fonlarda olduğunu İMKB yönetiminin bildiğini, fonların sicil kayıtlarının bile borsada olduğunu söyledi.
Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, idari mahkemenin iptal ettiği ve Özelleştirme İdaresi'nin geri istediği Tüpraş'ın yüzde 14.76 hissesinin hangi fonlara olduğunu İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) bildiğini söyledi. Kutman bu hisselerin satışı yapılmadan önce borsanın kendilerinden hisse alanların sicil kayıtlarına kadar tüm belgeleri istediğini belirterek "Bütün kayıtlar borsada mevcut. ÖİB'nin bize gönderdiği yazı 'hisseleri geri verin' demiyor, 'gereğini yapın' diyor. Biz de alıcılara yani fonlara aynı hukuki süreci avukatlarla gönderdik. Biz aracıyız elçiye zeval olmaz" dedi. Kutman, Kuşadası'nda bulunan Adnan Menderes Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu'nun binasının yapımı için düzenlenen imza töreni için geldiği Kuşadası'nda gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi.
TÜPRAŞ'TA
AKLANDIK Kutman Tüpraş hisselerin satışı ile ilgili Petrol-İş Sendikası avukatının bu olayda insider (içeriden bilgi alınması) yaşandığıyla ilgili savcılığa ve üst mahkemeye gittiğini ancak her ikisinin de reddedildiğini de söyleyerek şunları kaydetti: "Bizim için önemli olan buydu. Bu konuda da aklandık. Avukat özelleştirme yapılacağını bir tek biz biliyormuşuz gibi bir iddia ile dava açmıştı. Savcılık bunu reddetti. Bizim şu anda yapacağımız bir şey yok. Özelleştirme İdaresi, kamu kurumlarının hisse satışı ile ilgili yılbaşında yaptığı açıklamayı 'piyasayı etkiliyor' diye artık kamuoyuna açıklamıyor. İdari mahkemenin iptal kararı ise muğlak ve genel bir ifade. Konu Danıştay'da şu anda esastan inceleniyor. Tüpraş'ın Koç Grubu'na satışında da durum aynı. Ayrıca bizim muhatabımız Özelleştirme İdaresi değil, bize malı satan İş Bankası. Özelleştirme İdaresi'nin satışını yaptığı 21 şirketin mahkeme kararı ile iadesi gerekiyor. Bunun içinde hisse satışları da var. Tüpraş'ta da durum aynı. Ama hiçbiri imkan olmadığı için yapılamıyor." Kutman'ın Ofer, bankacılık ve Galataport ile ilgili açıklamaları şöyle:
EMEKLİ SANDIĞI SUÇLU * Şimdiye kadar kamuoyu iletişimimiz zayıftı. Bize saldırılmasının önemli nedeni bizim eski köye yeni adetler getiren bir grup olmamız. Rahatsız olanlar var. Yıllardır kâğıttan arabalar kullandık, aynı paraya yurtdışında en iyi arabaları alıyordunuz. İç çamaşırımızdan arabayma kadar aynı grubun malıydı. Bunlar değişiyor ve rahatsızlık yaratıyor.
* Galataport ihalesinde bize haksızlık yapıldı. Şartname herkese açıktı. Akfen 200 bin, biz 3 milyon Euro verdik. Gerçek fiyatın açıklanmaması konusunda beni değil ihaleyi yapanı suçlayın. Şartnamede yıllık kira bedeli ve artış teklifi vardı. Biz 300 bin Euro kira bedeli ve yüzde 10.75 artış, Akfen 200 bin euro kira bedeli yüzde 13-14 artış, Hüsnü Özyeğin 10 milyon Euro kira ve yüzde 3 artış teklif etti. İhaleyi yapanlar ilk günden bunu açıklasalardı bu iş böyle olmazdı.