Kesintisiz enerji ihtiyacı Uluslararası Enerji Ajansı'nı harekete geçirdi. Kurum 32 yıllık tarihinde ilk defa nükleer santral yapılması yönünde çağrıda bulundu.
Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) 32 yıllık tarihinde ilk defa dünya çapında yeni nükleer santrallerin yapılması için çağrıda bulundu. Radikal çağrıya gerekçe olarak ise hızla artan çevre kirliliği ve kesintisiz enerji ihtiyacı gösterildi. UEA'nın Türk yetkilisi Dr. Fatih Birol yaptığı açıklamada, "Bu konuda daha fazla geç kalmadan harekete geçebilmek için hemen bir hareket planı hazırlamamız gerekiyor" dedi.
Raporda yer alacak Birol kesintisiz ve yeterli enerji sağlayabilmek için dünyanın 2030 yılına kadar enerji alanında toplam 17 trilyon dolarlık yatırım yapması gerektiğine dikkat çekti. Açıklamada her ülkenin enerji üretimi konusunda bugün olduğu gibi gelecekte de kendi kararını kendisi vermesi gerektiğini bildiklerini söyleyen Birol, "Ancak nükleer enerjinin önemli avantajlar sağladığını hatırlatmak istiyoruz. Zira mevcut enerji üretim politikalarına devam edersek çevre kirliliği ve artan maliyetler kaçınılmaz olacak. Bunun olmaması için birlikte hareket etmeliyiz" dedi. UEA'nın bu çağrısının önümüzdeki hafta yayımlanacak olan "2006 Dünya Enerji Raporu"nda yer alacağı belirtildi. UEA'nın bu açıklamalarıyla birlikte uzun bir süreden beri dünya çapında devam eden nükleer enerji tartışmasının yeniden alevlenmesi bekleniyor. Bu arada nükleer enerji kullanımı konusunda ülkeler arasında görüş ayrılıkları da devam ediyor. Başta üretim konusunda ekonomileri patlama yaşayan Çin ve Hindistan'ın yanısıra ABD ve Fransa nükleeri desteklerken Almanya, İspanya ve İsveç gibi ülkeler nükleer enerji konusunda daha tedirgin davranıyor. Özellikle İsveç 2020 yılına kadar ülkeyi nükleer santrallerden arındırmayı planlıyor.