Türkiye'yi doğrudan dış yatırımcı ligine TPAO soktu
BM Ticaret Konferansı'nın raporuna göre kamu kuruluşu Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, 2.7 milyar dolarlık doğrudan dış yatırım stokuna ulaştı.
Bir kamu kuruluşu olan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), 2.7 milyar dolarlık dış yatırım stokuna ulaştı. Birleşmiş Milletler'e göre TPAO, Türkiye'nin çok uluslu iki şirketinden biri oldu. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) açıkladığı Dünya Yatırım Raporu'nda Türkiye'nin doğrudan dış yatırım (DDY) çekmede en çok tercih edilen 7'nci ülke olduğu belirtildi. Raporun detayında Türkiye'nin dışarıya DDY gönderen ülkeler arasında dikkat çeken performansa ulaştığı anlatıldı. Rapora göre Türkiye, son 15 yıllık dönemde gelişmekte olan ülkeler arasında dışarıya DDY'de en çok artış hızına sahip ikinci ülke oldu. Son yıllarda Kore'nin ardından Çin ve Hindistan'ın adı geçse de, Türkiye de çok uluslu şirketlere sahip ülke haline geldi. Sabancı Grubu'nun 2005 yılında yaptığı Acordis ve Cobafi satın almaları ile Koç Grubu'nun Arçelik ve Ramstore yatırımları Türkiye'yi Ortadoğu ülkelerinin yer aldığı Batı Asya'da DDY yapan beşinci ülke konumuna soktu.
ASIL LİDER TÜRKİYE Raporda diğer ülkelerin petrol gelirleriyle daha çok kamu şirketleri üzerinden portföy yatırımları yapması dolayısıyla Türkiye'nin Batı Asya'nın asıl lider DDY yapan ülkesi olduğu belirtildi. Vestel de Arçelik'le birlikte raporda tüketici elektronikleri alanında başarılı uluslararası faaliyet gösteren şirketler arasında gösterildi. Çin, Kore ve Türk şirketlerinin tüketici elektronikleri sektörünün başarılı çok uluslu şirket temsilcileri olduğu anlatılan raporda, bu şirketlerin gelişmiş ülkelerden aynı sektörde faaliyet gösteren çok uluslu şirketlerle yüksek düzeyde bir rekabete giremeyeceği kaydedildi. Çinli Haier ile Arçelik arasında paralellik kurulan raporda, iki şirketin uluslararası genişleme bakımında erken dönemi yaşadıklarına dikkat çekildi. UNCTAD, raporunda ilk ve en büyük çok uluslu şirketi olarak TPAO'yu gösterdi. TPAO'nun iştiraki TPIC aracılığıyla yaptığı DYY'nin toplam stokunun 2.7 milyar doları bulduğuna dikkat çekilen raporda, "Yatırım stokunun çoğunluğunu 90'lı yıllarda Azerbaycan'da yapılan yatırımlar oluşturuyor" denildi. Türkiye'nin Çin ve Hindistan'a benzer strateji izlediği anlatılan raporda, üç ülke de enerji kaynakları kısıtlı olduğu için devlet şirketlerine yerli ekonomiyi destekleyecek kaynakları bulma misyonu yükledi.