Maliye Bakanlığı, sigaradan alınan özel tüketim vergisi oran ve tutarlarına zam yapmaya hazırlanıyor.
Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü, tütün ve tütün mamulleri üzerindeki özel tüketim vergisi uygulamasının değiştirilmesi için çalışma başlattı.
Bu çalışmada, öncelikle sigara üzerindeki asgari maktu verginin yeniden düzenlenmesi benimsendi. 2007 yılı başında devreye girmesi planlanan yeni sistemde, tütün ve tütün mamulleri üzerindeki tek tip asgari maktu vergileme son bulacak.
Halen paket başına 1,20 YTL olan asgari maktu vergi uygulamasının, satış bedeli düşük sigaralarda yüzde 70, satış bedeli yüksek sigaralarda ise yüzde 50'lik bir vergi yükü oluşturduğuna dikkati çeken yetkililer, yeni vergileme rejimi ile öncelikle bu eşitsizliğe son verileceğini belirttiler.
Buna
göre yeni sistemde, özel tüketim vergisindeki asgari maktu tutarlar, satış fiyatına bağlı olarak değişecek. Bu amaçla ülkemizde satılan sigaralar, satış bedellerine göre kategorilere ayrılacak. Fiyat arttıkça, asgari maktu vergi de artacak. Böylece, bütün sigaralardaki asgari maktu vergi yükü eşit hale getirilecek.
TUTAR VE ORANLARA DA ZAM
Yeni vergileme sistemine geçilirken, sigara üzerindeki asgari maktu vergi tutarları da arttırılacak.
Aynı şekilde tütün ve tütün mamullerinden alınan yüzde 58'lik nispi özel tüketim vergisine de zam gelecek. Bu şekilde yeni yılda sigara üreticileri ve ithalatçılar, hem nispi hem de maktu olarak daha fazla özel tüketim vergisi ödemek zorunda kalacak. Vergi artışları, satış fiyatlarına zam şeklinde vatandaşa yansıtılacak.
Bu arada bir Maliye yetkilisi, Türkiye'de sigara üzerindeki vergi yükünün Avrupa Birliği'nin oldukça gerisinde kaldığını belirterek, A.A'ya şu değerlendirmede bulundu:
''Bizde, bir sigara paketi üzerindeki asgari maktu vergi 1,20 YTL, nispi vergi de yüzde 58. Bu durumda, 1 paket üzerindeki ortalama vergi yükü 1,80 YTL dolayında seyrediyor. Önümüzdeki dönemde sigarada, tek tip asgari maktu vergi yerine, fiyat arttıkça vergisi de artan yeni bir sistem uygulayacağız. Bu arada asgari vergi tutarlarını da, nispi vergi oranını da yükselteceğiz. Böylece vergilemede hem daha adil bir yapı oluşturacağız, hem de vergi yükünü Avrupa Birliği'ne biraz olsun yaklaştıracağız.'' TURİZMDE KDV İNDİRİMİ
Maliye yetkilisi, turizm sektöründe yüzde 18'lik KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesi konusunun da, 2007'de değerlendirileceğini bildirdi. Turizm sektöründeki KDV düzenlemesinin kapsamlı bir araştırma ve incelemeye ihtiyacı olduğunu kaydeden yetkili, gerek sektörle gerekse diğer ilgili kesimlerle buna ilişkin bir çalışma yapacaklarını, bu süreçte tekstildeki indirim sonuçlarına da bakacaklarını kaydetti.