Hastane, işinden kaytaran doktoru 'gözünden tanıyor'
Dünyada en çok pasaport kontrolde kullanılan biyometrik tanıma Türkiye'de 'Türk usulü' bir kullanım alanı buldu. Özellikle hastanelerde yaygınlaşan bu teknolojiyle çalışanın 'işten kaytarmaması' amaçlanıyor!.
Türkiye pazarına 4 yıl önce giren iris, parmak, yüz tanıma makineleri, yani biyometrik tanıma tekniği en çok hapishaneler ve hastanelerde kullanılıyor. 11 Eylül'ün ardından ABD ve Avrupa'da güvenlik amacıyla kullanımı artan tanıma makineleri, Türkiye'de ise çalışanların çalışma saatlerini doğru kontrol edebilmek için, yani deyim yerindeyse 'işten kaytarmamaları' için kullanılıyor. Acıbadem, Siyami Hersek, Memorial, Dünyagöz gibi pek çok hastanede kullanılan bu makineleri 5 bin Euro'dan başlayan fiyatlarla satın almak mümkün. Bu teknolojiyle, çalışanların giriş ve çıkış saatleri takip edildiği gibi, çalışanların başkaları adına giriş kartı kullanarak 'çalışmış' gibi gösterilmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Türkiye'de bu makineleri Panasonic ve LG satıyor. Panasonic'in Türkiye'deki temsilcisi olan Tekofaks Komünikasyon ve Sistem Ürünleri'nin Proje Satış Yönetmeni Murat Özcihan, tekil satışlardan çok proje bazlı satışlar yaptıklarını söyleyerek, yılda yaklaşık 20 ila 30 proje yapıldığını dile getirdi. Maliyetin 5 bin ile 100 bin Euro arasında değiştiğini kaydeden Özcihan, şöyle konuştu:
PLAZALAR
DA SIRADA "Satış her yıl artıyor. Örneğin, ilk çıktığı zamanlar havaalanlarında pasaport uygulamaları için testlere başlanırken bugün Coliseum Center gibi spor merkezleri, otomotiv fabrikalarının bilgi işlem odaları, TÜBİ- TAK gibi kuruluşlarda uygulanıyor. En çok üstüne düşülmesi gereken kısım kimlik tanımlama uygulamaları, pasaport, ehliyet gibi uygulama alanları. Cezaevleri hastane gibi alanlarda da kullanılıyor. Bu ürünlere kamu sektöründen daha fazla özel sektör ilgi gösteriyor. Kısa zamanda residence, plazalar gibi teknolojinin çok önemli olduğu kısımlarda daha çok talep görecek."