Şahinler Holding, Bulgaristan, Ürdün ve Mısır fabrikaları ile Çin'e kafa tutuyor. Kemal Şahin'e göre artık rekabet neredeyse, onlar orada... Şahin, "Keşke bu yatırımları Türkiye'de yapsaydık. Duygusallık ile rekabet başka şeyler. Şimdi hem ben, hem Türkiye kazanıyor" diyor.
Almanya'da 5 bin markla açtığı bir dükkanla iş dünyasına adım atan Şahinler Holding'in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, uzak diyarlarda yatırım yapmanın ne demek olduğunu en iyi bilen isimlerden. Bugün toplam cirosu 1.4 milyar doları bulan ve dünya çapında 13 bin 500 çalışanı olan Şahinler Holding'in patronu Şahin, Türk yatırımcısının artık rekabet neredeyse oraya gitmek zorunda olduğunu belirterek, "Valizimiz paketlenmiş halde duruyor. Nerede daha iyi hizmet vereceksek biz oraya gideceğiz" diyor. Türkiye'nin tekstil ve hazır giyimde uygulanan kur politikasının da etkisi ile yapısının değiştiğini anlatan Şahin'e göre bu nedenle Türkiye artık pahalı ülkeler sıralamasına girmiş durumda. Yani fiyat konusunda Çin, Hindistan gibi ülkelerle başa çıkmak mümkün değil. Bu da sektörü yeniden yapılandırma yöneltmiş. Moda ürünler yolunda ilerleyen Türkiye'nin rakibi bu nedenle Uzakdoğu ülkeleri değil, İngiltere, İspanya, İtalya gibi ülkeler. Bu ülkelerden de şimdilik Türkiye'de üretmek yüzde 20-30 daha ucuz. Avrupa'da kalite ve moda isteyen şirketlere hizmet veren Türk şirketler büyük çaplı basic ürünlerin siparişlerini kaptırmamak için de ellerindeki tecrübeyi yurtdışındaki fabrikalarında değerlendirme yolunda ilerliyorlar.
DUYGUSAL
OLMAYALIM Şahin, Mısır, Ürdün ve Bulgaristan'daki fabrikalarının işte bu amaçla kurulduğunu belirtiyor. 'Şahinler Holding, tekstilde dünyada büyürken, Türkiye'de konumunu koruyacak" diyen Şahin, başka ülkelerde yatırım yapmanın nasıl bir duygu olduğunu ise şöyle anlatıyor: "Türkiye sevgisi tabiki başka bir şey. Ancak bu sevgiyi rekabet gücü ile bütünleştirmek gerekir. Geçenlerde Dışışleri Bakanımız Abdullah Gül, bana telefon etti, Bulgaristan'da bizim tesislerimizi gezmiş. Büyük bir gurur duyduğunu söyledi. Bizim bu ülkelerdeki varlığımız politik gücümüzü de ekiliyor. Tabi gönül ister ki bütün yatırımları burada yapalım. Ama dünyanın gerçeklerini, pazarın gerçeklerini bilmeniz gerekli. Aksi halde Türkiye'de siz de kaybedersiniz. Şimdi hem ben, hem Türkiye kazanıyor." Ürdün, Mısır ve Bulgaristan'da yaklaşık 2 bin 500 kişiye istihdam yarattıklarını ifade eden Şahin, Amerika gibi yüksük miktarda ürün sattıkları ülkeler için buradan üretim yaptıklarını dile getirdi.