Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin 2007'de muhtemelen yavaşlayacağını ancak yüzde 5'in üzerinde kalacağını söyledi.
Babacan, Londra'da yatırımcılara yönelik yaptığı konuşmada "Türk ekonomisinin büyümesi özel sektör faaliyetinden geliyor. Büyümeyi getiren esas olarak özel sektör yatırımları. Son dört yılın ortalama büyüme oranı yüzde 7.8 ve bu yıl için ilk yarı yüzde 7.5 " dedi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan 10 milyon dolarlık kredi anlaşması çerçevesinde hükümetin 2006 ve 2007 yılı için resmi büyüme hedefi yüzde 5 olarak öngörülüyor.
Babacan
ayrıca, "Önümüzdeki yıl büyümenin belirli bir ölçüde yavaşlamasını bekliyoruz ancak, yine önümüzdeki yıl için büyüme beklentisi yüzde 5'in altında değil" dedi.
Yabancı doğrudan yatırım Türkiye ekonomisinin büyümesinde önemli bir rol oynuyor.
Hükümetin sıkı mali politikalara bağlı kalırken, yüksek kamu sektörü faiz dışı fazlası üretmeye devam edeceğini söyleyen Babacan, "Dört yıl üst üste yüzde 6.5'lik bir faiz dışı fazla hedefi koyduk. Büyük olasılıkla bu yılı yaklaşık yüzde 7'lik bir faiz dışı fazlayla bitireceğiz" dedi.
Yüksek faiz dışı fazla, son dört yıl içinde, Türkiye'nin borç stokunu azaltmasına ve faiz oranlarını düşürmesine yardımcı oldu.
Borç stokunun 2001 yılındaki yüzde 91 oranından gerilediğini söyleyen Babacan, stokun 2006 yılı sonuna kadar yüzde 50 civarında olmasını öngördüğünü söyledi.
Babacan, "Türkiye'nin Avrupa Birliği süreci, bizim ekonomik ilerlememiz ile büyük oranda bağlı...Bir gün AB üyesi olma vizyonu, iş ortamımıza öngörülebilirlik sağlıyor" dedi.
Fransa'nın Ermeni "soykırımı" konusundaki yasayı kabul etmesine doğrudan atıfta bulunmadan Babacan, "AB içinde ortam çok iyi değil. Bunun farkında olmamız gerek" dedi.
Babacan, "İşlerin çok iyi gitmediği ülkelerde, politikacılar için bu ülkede yanlış giden şeyler için dış etkileri suçlamak daha kolaydır" diye ekledi. (REUTERS)