Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doğan Cansızlar, Merkez Yayın Holding'in halka arzı ile ilgili İMKB'nin toplantı nisabını sağlamadan aldığı kararı incelemeye aldıracaklarını söyledi.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, SABAH'ın dün yazdığı toplantı yeter sayısı sağlanmadan, Merkez Yayın Holding'in halka arzını engelleyen kararını inceleteceğini kaydetti. "Türkiye'de Kurumsal Yönetim: Pilot Çalışma" konulu OECD raporunun duyurulduğu basın toplantısında sorularını yanıtlayan Cansızlar, İMKB'den Merkez Yayın Holding'in halka arzıyla ilgili gelen yanıtın olumsuz olduğunu, bu nedenle şirketin halka arzla ilgili teklifini askıya aldığını belirtti. Cansızlar Merkez Yayın Holding'in halka arzıyla ilgili, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda alınan kararla ilgili olarak şunları söyledi: "Bu gibi konularda, halka arz süreçlerinde durum değerlendirilip, çeşitli yerlerden sorulacak. Sorulanlar arasında İMKB de olacak. Konuyu gazeteden okudum. Bunları inceleteceğiz, bakacağız. Bu konuda yönetmelik açık. Basında çıkan her tür iddiaya biz bakmak durumundayız. Bakacağız, ondan sonra neticesini size aktaracağız. Burası bir hukuk devleti, hukuk kuralları içinde çalışan müesseseler... Nasıl SPK devlet dairesi ise İMKB de devlet dairesidir."
YEŞİL
SERMAYE YASASI HENÜZ ÇIKARILAMADI Cansızlar "Yeşil sermaye ile ilgili, paralarını kaybedenler için kalıcı bir çözüm var mı" şeklindeki soru üzerine, izinsiz halka arz denilen bu tür 77-78 tane şirket bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Bu şirketlerle ilgili biz son yıllarda yurt içinde, yurtdışında çok yaygın vatandaşı bilgilendirme toplantıları yaptık. Zaten bu tür şirketler bir saadet zinciri gibi işleyen finansman modeli ile bu işe başlamışlar. 78 şirketin yüzde 90'ının çok iyi durumda olmadığı ortaya çıkıyor. 5-6 milyar Euro'luk hacimden bahsediliyor kaybedilen rakam olarak. Yaklaşık 2.5 sene önce Başbakanlık'a bir kanun tasarısı taslağı gönderdik, dedik ki mevcut durumda vatandaşları bilgilendirdik, şirketlerle ilgili de incelemelerimiz devam ediyor. Davalar açıldı fakat bu yeterli olmayabilir, bu şirketlerle ilgili bazı tedbirler almak gerekebilir. Kanuni düzenlemelerle ilgili sert tedbirlerin alınması gerekebilir. Bu tür izinsiz halka arz yapan şirketlerle ilgili yönetimlerine geçici bir süre el koymak, kayyum atamak gibi bazı tedbirler. 20 yıl geriye giderek toplanan paraların kimlere transfer edildiğini tespit edilmesine yönelik bir taslak sunduk ama herhangi bir şekilde şu ana kadar parlamentodan böyle bir şey çıkmadı. Hükümetin de böyle bir kararı olmadı."