|
 |
 |
 |
|
 |
 |

  |
|
Ailenin telaşı gece gezmesi
Gençlerin aileleri ile uyuşmazlık konularının başında gece sokağa çıkma yasağı ve flört geliyor.
Rektör baba Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Süheyl Batum da, 16 yaşındaki kızı için aynı endişeyi taşıyor: "Gece 12.00'de okul çay balosu vardı. Asistanlarıma 'Gidin kontrol edin' demeyi düşündüm. Eşim durdurdu."
Aile kızını hangi konuda kontrol ediyor? Gece gezmesi: % 64 Yatıya kalma: % 62 Dönüş saati: % 57 Flört: % 47 Giyim: % 37
Genç gece çıkarsa aile rahat edemiyor
Gençlerin aileleri ile uyuşmazlık konularının başında kızlar için gece sokağa çıkma yasağı ve flörtleri geliyor. Erkekler de gece gezmelerinde ailelerinin sıkı denetiminde. Ancak onlar asıl uyuşmazlığı eğitim ve okul konusunda yaşıyor.
Gençler genel olarak aileleri ile uyuşmazlık konusu yaşamadıklarını dile getiriyor olsa da "Hangi konuda uyuşmazlık yaşıyorsunuz?" diye sorulduğunda aile ile anlaşmazlık konularının başında ise kızlar için kıyafetleri ve flörtleri, erkekler için ise eğitim ve okul yaşamları geliyor. Yüzde 48.3'ü ise ailesi ile herhangi bir uyuşmazlık yaşamadıklarını dile getiriyor. Ancak aileler çocuklarını sıkı takip altında tutuyor. Özellikle de gece gezmeleri ve arkadaşlarına yatıya kalma konuları söz konusu olduğunda aile gence sınırlarını çiziyor.
GİYİM TARZI VE FLÖRT SORUN Kılık ve kıyafetleri ile flörtleri 18 yaş altındaki kızların aile ile yaşadıkları uyuşmazlık konularının başında geliyor. Bu yaş grubundaki kızların 20.4'ü giyim tarzları, yüzde 19.1'i flörtleri konusunda aile ile sorun yaşıyor. Aileleri ya kıyafetlerini beğenmiyor, değiştirmeleri istiyor ya da flörtlerine karşı çıkıyor. Bu yaş grubundaki kızlar bir başka uyuşmazlık konusunu ise ev işlerine yardım etmedikleri için yaşıyor. Ailelerin yüzde 18.8'i kızlarını ev işlerine yardım etmedikleri için eleştiriyor. Ancak kızlar 18 yaşını aştıklarında bu kez anlaşmazlık konusu eğitimve okul ile maddi konular olarak ön plana çıkıyor. Erkeklerde ise tüm yaş gruplarında yaşanan sorun hiç değişmiyor: Eğitim ve okul. Ardından ise yaşanan ikinci anlaşmazlık olarak maddi konular ön plana çıkıyor. Aileler erkek çocuklarıyla kız çocuklarında olduğu gibi flörtleri konusunda uyuşmazlık fazla yaşamıyor. Gençler aileleriyle en rahat eğitimleri ve arkadaşları hakkında konuşuyor, başta cinsellik olmak üzere ergenlik, flört gibi konularda susmayı tercih ediyor. Yüzde 69.7'si aileleriyle cinsellik konusunda yaşadıkları sorunları paylaşmadıklarını söylüyor. Bu oranın tüm sosyo ekonomik ve kültürel gruplar için geçerli olması cinselliğin toplumdaki en büyük tabu olduğunu gösteriyor. Gençlerin yüzde 50.9'u ergenlik sorunlarını anlatmadığını söylerken bu oran erkeklerde yüzde 60.9'a, eğitimsiz gençlerde yüzde 87.
EN SIKI KONTROL GECE GEZMESİ Gençler ailelerinin sıkı takibi altında. En fazla gece gezmeleri, arkadaşlarında yatıya kalma ve eve dönüş saatleri konusunda kontrol ediyorlar. Aileler ilk sırada yüzde 67 oranında kızlarını gece gezmelerini, yüzde 62 oranında arkadaşlarında yatıya kalmalarını, yüzde 57 oranında eve dönüş saatlerini,yüzde 47 oranında ise flört ilişkilerini sıkı kontrol altına alıyor. Ailelerinin kısıtlaması ile karşılaşmadıklarını söyleyen 18 yaş altındaki kızların oranı ise yalnızca yüzde 17. 18 yaş altı kızların yüzde 55'ne gece dışarı çıkma yasağı uygulanıyor. Yüzde 28'i hava kararmadan eve geri dönmek zoruna. Gece 12'ye kadar izin alabilenlerin oranı bu yaş grubunda yüzde 9. 18 ve üstü yaş grubundaki genç kızların ise ailelerinin eve geliş gidiş saatleri konusundaki kısıtlamaları daha az olsa da yüzde 71'i "geliş saati" kuralı ile karşı karşıya. Aileler erkek çocuklarının da kızlar kadar olmasa da nerede olduklarını kontrol altına alıyor. Erkeklerin yüzde 36'sı gece gezmeleri, yüzde 35'i yatıya kalma, yüzde 31'i eve dönüş saatleri konusunda kontrol altında. Erkek çocuklarda ve 20-21 yaş grubunda kontrol az olmakla birlikte yine de ailelerin gözleri gençlerin üzerinde oluyor. Genç kızların aileleri onların arkadaşları konusunda titiz. Yüzde 74.6'sının ailesi arkadaşlarının hepsini ya da çoğunu ailesi tanıyor. Oran erkeklerde yüzde 55.
Pervin KAPLAN
|
|
|
|
 çağan ŞENCAN 17.10.2006 20:10:24 ben bır 22 yasında bır gencım 19 yasında da bır kız kardesım war ben bıle gece gezmesıne cıkmasken tabıkıde kız kardesım de cıkamaz bu cok normal bız avrupalı aıleler degılız bellı gelenek ve göreneklerımız var ve onlara uyulmak zorunda turk toplumu avrupaya özene dursun daha cok genc zarar görucek avrupaı yasam tarzından. yorumumdan muhafazakar oldugumu sanmayın ama unutmayınkı bır toplumu ayakta tutan o toplumun kurallarıdır....
 semih yol 17.10.2006 18:08:01 genelde kızlar konusunda ailelerin endişelerinin daha fazla olduğunu görmekteyiz fakat bu hassasiyetin aynı şekide erkeklere de gösterilirse daha iyi olacağını düşünüyorum Türk toplumunda kızın adı çıkar oğlan kendini kurtarır kızı korumak kollamak lazm diye bir düşünce vardır.Bu düşünceyi doğru bulmuyorum aileler sözüm size oğullarınıza da kızlarınıza gösterdiğiniz hassasiyeti gösterin çünkü onlar günümüz kötü alışkanlıklarına daha çabuk bulaşıyorlar ben 17 yaşında bir gencim ve alkol,sigara,uyuşturucu bağımlısı birçok arkadaşım var bunların çoğu da ailelerinin fazla ilgilenmemesinden dolayı başlayanlardan
 DENİZ KASIMOĞLU 17.10.2006 13:48:34 ben 19 yaşında kıbrısta turizm sektöründee çalışan bir gencim.2yıldır burdayım ve uyuşurucu madde kullanan çok insan tanıdım.birçok defa bir defalığınada olsa deneme teklifi aldım ama hep red ettim.aslında gençlere çok çekici geliyor.ama aileme bunu yapamazdım ve yapmadım.uyuşturucunun gücü öyle bir rol almışki gençlerin hayatında;sanki hayatın olmazsa olmazlarından.ben uyuşturucu yüzünden canımda çok sevdiğim sevgilimi kaybettim.onun için çok ağladım ve hala ağlıyorum.ne olur sizi sevenlerde sizi kaybetmesin.sizde onları kaybetmeyin.Bu haberi ve araştırmayı yapanlara sonsuz teşekkürler.
|
|
 |
|
 |
|