|
|
|
|
|
Ağrı Dağı vizesi MİT'ten
Ermenilerin yoğun ilgi gösterdiği Ağrı Dağı'na tırmanacak dağcıların işlemlerini en az 2 ay önceden başlatması şart koşuldu. Yabancı uyruklu dağcılar için MİT'in oluru aranacak.
Yabancıların Ağrı Dağı'na tırmanmaları zorlaştırıldı. Dağcıların Ağrı Dağına tırmanma koşullarını yeniden düzenlemek için Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Kültür ve Turizm, İçişleri ve Dışişleri bakanlıkları ile, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı (MİT) ve Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanlığı arasında "Ağrı Dağı Protokolü" imzalandı. Ermenilerin kutsal saydığı ve yoğun ilgi gösterdiği Ağrı Dağı'na tırmanış koşullarını düzenleyen protokol, 15 Ekim 2006'dan itibaren geçerli. Protokol ile "yabancı uyruklu kişilerin turizm ve spor amacıyla Türkiye'deki askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgeleri kapsamında bulunan dağlara turizm ve spor amacıyla çıkışlarına ilişkin esas ve usulleri düzenlenmesi" amaçlanıyor. Ağrı Dağı'na tırmanmak isteyen yabancı uyruklu dağcılar için şu şartlar getirildi:
İLK BAŞVURU DIŞİŞLERİ'NE * "Yabancı uyruklu kişiler Dışişleri Bakanlığı'na başvuracak. Bu başvurular olumlu ya da olumsuz görüşle birlikte İçişleri, Çevre ve Orman Bakanlıkları ile, MİT Müsteşarlığı, Ağrı ve Iğdır valiliklerine iletilecek.
* Seyahat acenteleri, yabancılarıAğrı'ya götürmek isterse, bu talepleri Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, MİT Müsteşarlığı, Ağrı ve Iğdır Valiliklerine iletilecek.
* Türkiye Dağcılık Federasyonu, uluslararası organizasyon düzenlemek isterse, İçişleri, Çevre ve Orman Bakanlığı, MİT Müsteşarlığı, Ağrı ve Iğdır Valiliklerine başvuracak.
* Başvuruların kısa sürede sonuçlandırılması için izin talebi, yurtdışından en az iki ay, yurtiçinden ise en az bir ay önceden yapılacak. Türkiye'de 6 ay oturma izni olanlar için "amacına uygun vize" koşulu aranmayacak.
DAVA AÇILIYOR Ağrı Dağı protokolü içinde ağır prosedürlerin yer aldığı görüşünü savunan Ağrı Baro Başkanı Mahmut Kaçar, İdare Mahkemesi'ne başvuracağını açıkladı. Kaçar, Ağrı'nın dağcılık turizminde önemli bir yeri olduğunu ve bu protokolle bitirileceğini savundu. Kaçar; "Ağrı Dağı civarı SİT alanı olarak kabul edilmişti. Bu protokolde görüyorum ki askeri yasak bölge olarak değerlendiriliyor" dedi.
|