|
|
|
|
|
Barış Nobel'i Yunus ve Bank'ın
Nobel Barış ödülü, Bangladeşli Muhammed Yunus ve Grameen Bank'a verildi.
Ödülü paylaşacak olan Yunus ve Grameen Bank, yoksullara mikro kredi gibi ekonomik programları kullanarak ülkelerinde ekonomik ve sosyal gelişme yaratma çabalarından dolayı ödülü kazandı.
YUNUS: 'ÖDÜL BÜTÜN DÜNYANIN YOKSULLARI İÇİN MUHTEŞEM BİR HABER'
Nobel Barış Ödülünü alan Bangladeş'li Muhammed Yunus, ödülün bütün dünyada yoksulluk içinde yaşayanlar için muhteşem bir haber olduğunu söyledi.Yunus, ödül kazandığı haberinden sonra Norveç televizyonuna yaptığı açıklamada, ''bu hepimiz için, Grameen Bankası, Bangladeş, bütün yoksul ülkeler ve bütün dünyadaki yoksul insanlar için muhteşem bir haber'' dedi.Başta kadınlar olmak üzere yoksullara borç vermeyi içeren işinden dolayı aldığı birkaç ödülden sonra Nobel ödülünün, tanınmasının zirvesi olduğunu belirterek, ''bu son ödüldü. Onu özel yapan bu'' diye konuştu.''Grameen Bankası 6.6 milyon insana borç verdi ve borç alanların yüzde 96'sı kadın'' diyen Yunus, ödülü almak için ''kesinlikle Oslo'ya geleceğim'' dedi.Yunus, ödülünü 10 aralıkta alacak.
NOBEL
BARIŞ ÖDÜLÜ'NÜ ALAN YUNUS, TÜRKİYE'NİN YABANCISI DEĞİL
Nobel Barış Ödülü'ne bu yıl layık görülen (Muhammed Yunus, Türkiye'ye hiç de yabancı biri değil.
Muhammed Yunus, Haziran 2003 yılında Mikrokredi Projesi çerçevesinde pilot (ile seçilen Diyarbakır'da Mikrokredi Uygulama Merkezi'nin açılışına katılmıştı. (Yunus'un mikrokredi projesi Diyarbakır'ın ardından Siirt, Şanlıurfa, Van ve (Batman'a da yaygınlaştırılarak 3 bin 300 kişiye, 3,3 milyon YTL kredi verilmişti. (Bu kişiler, kuaförden bakkal dükkânına kadar çeşitli işler kurdu.
Bunun yanında 2004 yılı Mayıs ayında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme (Kurumunun (BDDK) hazırladığı mikro kredi kuruluşları hakkında kanun tasarısı da (Türk basını tarafından ''Muhammed Yunus Yasası'' tarafından adlandırılıyordu.(Son olarak bu yılın Mayıs ayında Türkiye'ye gelen Yunus, TBMM'de sistemini (anlatmış ve 19 milyon yoksul Türk'ün bu sayede fakirlikten kurtulacağını (söylemişti.
Bangladeşli profesöre göre mikrokredi kadınları hedefliyor. Kadınların (güçlenmesi ise dini partileri ve fundamentalizmi zayıflatıyor.
(AA)
|