Aralarında borsa spekülatörü Mecnur Çolak'ın da bulunduğu 35 kişinin gözaltına alındığı operasyonda, İMKB Yönetim Kurulu Üyesi Pamir Sezener'in ortağı Ertan Yılmaz'ın da malvarlığına tedbir konulduğu ortaya çıktı.
Temmuz ayı başında Emniyet Müdürlüğü ve MASAK'ın ortaklaşa düzenlediği operasyona İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Yönetimi Kurulu Üyesi Pamir Sezener'in ortağı Ertan Yılmaz'ın da adının karıştığı ortaya çıktı. Sezener'in yüzde 47,6'sına sahip olduğu EVG Yatırım' ın yüzde 24'ünün de operasyon sırasında gözaltına alınan ve malvarlığına tedbir konulan Ertan Yılmaz'a ait olduğu belirlendi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın başkan dahil beş yönetim kurulu üyesinden biri olan Sezener'in büyük ortağı olduğu EVG Yatırım'ın adı ilk kez 'manipülasyon' olaylarıyla birlikte anılmıyor. Temmuz ayında Emniyet Müdürlüğü ve MASAK'ın borsada yapılan manipülatif işlemlere yönelik olarak ortaklaşa yürüttüğü ünlü 'Keriz Silkeleme' operasyonunda Sezener'in ortağı Ertan Yılmaz'ın suçlanan borsa manipülatörleri ile telefon konuşmaları da tespit edildi. Borsada manipülasyon yaparak haksız kazanç elde edenlere yönelik "Keriz Silkeleme Operasyonu" kapsamında sorgulananlardan manipülator Mecnur Çolak, yasaklı borsacı Yalçın Kaya, Mehmet Tahir Görpeoğlu, eski borsacı Can Dilmener ve Murat İlgeç tutuklandı. Evgin Yatırım'da olduğu gibi söz konusu operasyonda adı geçen aracı kurumlar arasında K Yatırım'ın sahibi Halit Acartürk ve Universal Munkel Değerler'in ortağı Hakan Mutlu ve Selcan Yılmaz yer alıyordu. Mali Polis'in ifadesini aldığı ve operasyonda adı geçenlerle yaptığı telefon görüşmelerine ait kayıtların tespit edildiği Ertan Yılmaz, Pamir Sezener'in yüzde 47.9'una sahip olduğu Evgin Yatırım Menkul Değerler'in yüzde 24.9'luk pay ile en büyük ikinci sermayedarı konumunda. Evgin Yatırım'ın diğer ortakları arasında da yüzde 9 ile Halim Öztürk ve Sami Benun, yüzde 1 ile de Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin bulunuyor.
BORSA YÖNETİCİSİ YASAKLI BORSACIDAN EMİR Mİ ALDI? EVG Yatırım'ın manipülatörle olan ilişkisi sadece 'Keriz Silkeleme' operasyonu ile
de sınırlı değil. Halen İMKB Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Pamir Sezener'in aracı kurumu EVG Yatırım hakkında daha önce de SPK soruşturma başlatmıştı. 12 Haziran 2003 ile 25 Temmuz 2003 tarihleri arasında borsada 14 kez işlem yapma yasağı getirilen Suat Olgun'un kullanmakta olduğu telefon ile Evgin Yatırım adına kayıtlı telefonlanlardan 146 adet görüşme tespit edildi. SPK olayı tespit ettikten sonra Evgin Yatırım yönetiminden Sermaye Piyasası Kanunu'nun 47-A maddesi kapsamında yapılacak olan soruşturma için ortağı, İMKB yönetim kurulu üyesi olan Evgin Yatırım'dan savunma istedi.
YATIRIMCININ HİSSELERİ ORTADAN KAYBOLMUŞ! 24 Nisan 2006'da SPK konuyu görüşmek için toplandı. Kurul Karar Organı, Evgin Yatırım Menkul Değerler'i "İşlem yasağı olanlarla emir almak sonucunu doğuracak işlemlerde bulunulmaması" hususunda uyardı. SPK, Evgin'i sermaye piyasası mevzuatına uyum göstermesi konusunda gerekli özenin gösterilmesine davet etti. Borsa yönetimindeki Pamir Sezener'in aracı kurumuna SPK tarafından yapılan uyarılar bununla da kalmadı. SPK, 23 Haziran 2006'da da Evgin Yatırım'dan yine sermaye piyasası mevzuatına uymasını istedi. SPK bu kez de Evgin'in müşterisinin hesabında belirtilen miktarda olmadığı tespit edilen hisse senetlerini görüştü. 22 Aralık 2004'te Evgin Yatırım müşterilerinden Hasan Turgay Ozaner, 15 bin lot Tesco Kipa hisse senedi satış işlemi yapmak için aracı kuruma başvurdu. Ancak emrin verildiği anda Ozaner'in hesabında belirtilen tutarda hisse olmadığı ortaya çıktı. İşte bu olay da SPK'nın araştırmasına konu olurken, SPK önce Evgin Yatırım'ın olaya ilişkin savunmasını istedi. Ancak yaşanan olayla ilgili herhangi bir araştırma yapmayan İMKB Yönetim Kurulu Üyesi Pamir Sezener'in aracı kurumu Evgin Yatırım bir cevap vermeyince SPK Evgin'i bir kez daha uyardı.