Baş pilavı
OSMANLI YEMEKLERİ.
İKİ veya üç kuzu başını temizledikten sonra bir tencerede bol suyla, tuzunu da katarak kaynatın. İyice piştikten sonra indirin, başları kırarak beyinleri bir kaba aktarın ve bu beyinleri bir miktar suda iyice ezin. Beyinler yoğurt gibi olunca bir kenarda demlenmeye bırakın. Sonra başları kaynattığınız suya biraz tereyağı, tarçın, biber ve mastaki (damla sakızı) katıp kaynamaya bırakın ve bu arada tenceredeki suyun yarısı kadar pirinç koyun. Pirinçler suyunu çekince ateşten alın ve geniş bir tepsiye dökün. Bir kepçenin tersiyle tepsideki pilavı kubbe biçimine getirin ve bastırarak sıklaştırın. Ardından hazırlanan beyni alıp, düzgün bir biçimde bu pilavın üzerine sıvayın ve tepsiyi fırına sürün. Üzeri kızarınca, çıkarıp yeyin. Bu pilavın afrodizyak özelliği de olduğu söylenir.
|