Muhallebinin fabrikasını kurdu artık Avrupa'yı tatlandıracak!
İzmir Kemeraltı'nda başladığı tatlıcılığı, 24 yılda 100 şubeli bir mağaza zincirine dönüştüren Bolulu Hasan Usta, yurtdışına çıkmaya hazırlanıyor.
İzmirli tatlıcı Bolulu Hasan Usta, 1982 yılında Kemeraltı'nda 18 metrekarelik dükkanda başladığı serüveninde, çeyrek asırda 100 şubeli bir zincire dönüştü. İzmir dışına çıkmak için 1997 yılına kadar bekleyen ve 9 yıl önce ilk frenchise'ını veren "Bolulu Hasan Usta", şimdi yurtdışından gelen teklifleri değerlendiriyor. Bolulu Hasan Usta olarak tanınan Hasan Nazmi Gürgönül, tatlıcılığın bir aile mesleği olduğunu, mesleği ise Bolu'dan 4 yaşında göç ettikleri İstanbul'daki dayısının tatlıcı dükkanında çıraklık yaparak öğrendiğini söyledi. Gürgönül, askerlik sonrası İzmir'de akrabalarının yanına gittiğini ve burada 18 metrekarelik bir dükkanda tatlı yapmaya başladığını belirterek, "İlk ürünlerimiz karadut şerbeti, karadut dondurması, limonata, fırında sütlaç ve keşküldü. Ben imalatla, kardeşim Erkan satışla ilgileniyordu. Bugün geldiğimiz nokta aklımızın ucundan dahi geçmiyordu'' dedi. İlk yıllarda zarar etmelerine karşın kaliteden hiçbir zaman ödün vermediklerini ifade eden Gürgönül, sektördeki yükselişini şöyle anlattı: "3-4 seçenekle borç alarak başladığımız tatlıcılıkta her zaman en iyihammaddeyi kullandık. Dayılarımdan öğrendiğimiz geleneksel Osmanlı lezzetini ürettiğimiz ürünlerde uyguladık. İnsanlar kaliteyi biliyor ve ürününüze hakettiği değeri veriyor. Bu değer, ikinci şubemizi 1989'da Alsancak'ta açmamıza neden oldu. Daha sonra (Bolulu Hasan Usta) ismi iyice tanınınca bayilik talepleri almaya başladık.''
İLK TATLI FABRİKASI Artan bayi talepleri ve büyümeyle birlikte 1997 yılında dükkanların tatlı talebini karşılayacak bir fabrika kurmaya karar verdiklerini belirten Gürgönül, Türkiye'nin ilk tatlı fabrikasını İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde kurduklarını, bunun yanı sıra ise bayilikler vermeye başladıklarını ifade etti. Yaklaşık 200 kişinin çalıştığı fabrikada zaman içinde son teknoloji pastörize süt ünitesi, otomatik pişirme kazanları, otomatik doldurma üniteleri, üst kapatma, dondurma üniteleri ve benzeri otomasyonlar ile tamamen el değmeden son derece hijyenik şartlarda tatlı üretildiğini vurgulayan Gürgönül, "Firmamız bugün kendi kategorisinde ISO 9001 ve ISO 22000 belgesi ile gıdaya ait tüm üretim belgelerini bünyesinde barındıran yegane kuruluştur'' dedi.