Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, ''sahte emlakçılığın'' önüne geçebilmek amacıyla Emlakçılar Odası ile işbirliğine gidiyor.
Konuya ilişkin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Emlakçılar Odası arasında önümüzdeki günlerde mutabakat zaptı imzalanacak. Buna göre, emlakçı ile satıcı arasında ''iş takip sözleşmesi'' yapılacak. Emlakçıların sözleşmeye imza koyabilmesi için ''ilgili meslek odaları veya ticaret odasına kayıtlı olması'' şartı aranacak.
Sözleşmenin yapılmasının ardından işveren, işlem için gerekli belgeleri emlakçıya teslim edecek. Tapu Sicil Müdürlüğünde işlemin başlatılabilmesi için tapu sicilinde hak sahibi olan gerçek ve tüzel kişiler ya da bunların vekillerinin başvuruda bulunması gerekiyor. İşlemlerin başlatılması, hak sahiplerinin başvuru sıralarına göre belirlenecek. Emlakçı ise işlem tamamlanıncaya kadar hazırlanması gereken belge ve işlemi takip sorumluluğunu alacak, işlemi imzaya hazır duruma getirecek.
Ancak
Emlakçılar Odası ve ilgili derneklerden yetki belgesi olmayan emlakçılar, tapu dairelerinde söz konusu işlemleri yürütemeyecek.
İŞLEMLERDEN EMLAKÇI DA SORUMLU OLACAK
İş Takip sözleşmesi imzalayan, emlakçı ile işveren arasında anlaşmazlık çıkması durumunda, taraflardan birinin isteği üzerine, sorun Emlakçılar Odası'nın atayacağı hakem tarafından çözülecek. Hakem ücreti Oda tarafından belirlenerek davacı tarafından peşinen Oda hesabına yatırılacak. Sonunda karşı taraf haksız çıkarsa bu ücret ondan alınarak davacıya verilecek.
Emlakçı, tapu işlemi için ibraz edilecek belgelerin doğruluğundan ve bu belgeler nedeniyle doğacak zararlar ile cezai ve mali yönlerden işveren ile birlikte sorumlu olacak. Sözleşme onay tarihinden itibaren 2 ay geçerli olacak ve bu süre içinde işlemin tamamlanamaması halinde yenilenecek.
Uygulama ise Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan Emlak Müşavirliği ve Emlak Komisyonculuğu Kanun Tasarısı yasalaşıncaya kadar yürürlükte kalacak.
''SAHTE EMLAKCILAR TAPU DAİRELERİNE GİREMEYECEK''
Tüm Emlakçılar Meslek Odası Genel Başkanı Hacı Ali Taylan, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, söz konusu çalışma kapsamında Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile bir protokol imzalayacaklarını belirtirken, uygulamanın emlak müşavirliği yasasına adaptasyon için bir ön çalışma niteliği taşıdığını söyledi.
Taylan, uygulamayla alıcı ve satıcıların tapu dairesine gitmeden önce emlak ofisinde müracaatlarını yapacaklarını, satış işlemleri ile ilgili gerekli belgeleri orada dolduracaklarını anlattı.
Emlakçıların bundan sonra odadan alacakları yetki belgeleri ile tapu dairesine giderek ve kimliklerini ibraz ederek, işlem yapabileceğine işaret eden Taylan, iş takip sözleşmesinin, sadece satışlarda değil, bütün ayni sınırlı haklar için de geçerli olacağına dikkati çekti. Taylan, söz konusu süreci şöyle özetledi:
''Büyük bir önlem. Çünkü artık emlak müşavirleri, bununla birlikte yaptıkları işlemlerin sorumluluğunu alıyorlar. Böylece 'ayakçı' diye tabir edilen kaçak emlakçılar tapu dairesine bundan sonra giremeyecek. Tapu dairelerinde de iki muhatap olacak, bunlardan biri kendi işlemlerini yapmak isteyen alıcı ve satıcılar, diğeri de yasal anlamda bu işi yapan takip eden emlak müşavirleri. Bunun dışındaki insanlar mümkün olduğu kadar tapu dairesinden içeri alınmayacak.''
Taylan, uygulamayla emlakçıların tapu dairelerinde yasal bir statü ile iş yapma yetkisine sahip olacağını vurgularken, ''emlakçı olmadığı halde kendini emlakçı gibi tanıtıp sahte işlem yapıp hem vatandaşı hem tapu dairelerini mağdur eden insanlar, yapılan yeni çalışmayla büyük ölçüde engellenecek'' şeklinde konuştu.