Batık banklardan kaynaklanan yükü, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na verdiği özel tertip iç borçlanma kağıtlarıyla karşılayan Hazinenin, bu nedenle TMSF'den olan alacaklarının toplamı, nakit dışı olarak verilen borçların da eklenmesiyle 74 milyar YTL'ye kadar yükseldi.
Hazine Müsteşarlığından edindiği verilere göre TMSF'nin bu yıl mart sonunda 56 milyar 321 milyon YTL olan Hazineye olan borçlarında, son beş aylık dönemde yeni borç almamasına karşın 17 milyar 626 milyon YTL artış yaşandı. Bu artışla birlikte TMSF'nin Hazineye olan borçlarının toplamı 73 milyar 947 milyon YTL'ye kadar çıktı.
Bu
artışta, TMSF'ye ikrazen verilen edilmiş DİBS'lerin nakit ödemelerinden kaynaklanan alacak stokuna, ağustos sonu itibariyle 12 milyar 329 milyon YTL olan DİBS nakit dışı ikraz stokunun da dahil edilmesinden kaynaklandı.
Bu arada,bu artışta mayıstan sonra döviz kurlarında yaşanan yükleşin de etkisi olduğu belirtiliyor. Batık bankaların yüksek düzeydeki döviz açıkları yüzünden, Hazine TMSF'ye önemli miktarda döviz cinsinden ve dövize endeksli özel tertip iç borçlanma kağıdı vermişti.
Hazinenin TMSF'den olan alacaklarının 30 milyar 865 milyon YTL'lik kısmını vadesi geçmişler oluşturuyor. Vadesi henüz gelmemiş alacaklar ise 43 milyar 82 milyon YTL düzeyinde seyrediyor.
TMSF'NİN ÖDEMELERİ
Hazinenin verilerine göre geçen yıl toplam 4 milyar 220 milyon YTL'lik bir geri ödeme yapan TMSF'nin bu yılın ilk sekiz aylık dönemindeki geri ödemeleri ise 869 milyon YTL düzeyinde kaldı. 2005'ten önce yapılan ödemelerle birlikte TMSF'nin Hazine'ye yaptığı toplam geri ödeme ise 6 milyar 175 milyon YTL oldu.
TOPLAM ALACAK 96.3 MİLYAR
Hazinenin büyük bölümü TMSF'den kaynaklanan toplam alacakları ise söz konusu dönemde 18 milyar 652 milyon YTL daha artarak 96 milyar 254 milyon YTL'ye kadar çıktı. Söz konusu tutarın 51 milyar 99 milyon YTL'sini vadesi henüz gelmemiş alacaklar, 37 milyar 530 milyon YTL'sini ise vadesi geçmiş alacaklar meydana getirdi.
Hazinenin alacaklarının 12 milyar 787 milyon YTL'lik kısmını, belediyeler, belediye şirketleri ve diğer yerel yönetim birimlerinin borçları oluşturuyor. Yerel yönetimlerden olan söz konusu alacakların 4 milyar 954 milyon YTL'si ise vadesi geçmişlerden kaynaklanıyor. Hazineye KİT'lerin 5 milyar 364 milyon YTL'lik borcu bulunuyor. Hazine özel kuruluşlardan ise 1 milyar 114 milyon YTL alacaklı gözüküyor.