|
|
|
|
Bedava ruj olsa hücum mamografiye ne lüzum!
Kozmetik markası Avon'un, Türk kadınlarını meme kanseri konusunda bilinçlendirmek için yürüttüğü çalışmalar, bilinçsizliğimizi de gözler önüne serdi. Erken teşhisi sağlayan ve hayat kurtaran mamografi taramalarına, ücretsiz olduğu halde, beklenen sayının çok altında kadın katıldı.
Kadınların yakından tanıdığı kozmetik markası Avon, yıllardır dünyada kadın sağlığına ve meme kanserine yönelik çalışmalar sürdürüyor. İlk olarak 1992 yılında İngiltere'de başlayan çalışmalar, bugün Avon ürünlerinin satıldığı 50 ülkede yürütülüyor. Avon'un Türkiye'de sürdürdüğü 'Avon'la Sağlığa Yolculuk Projesi' ise 1996 yılında başladı. Kadınları meme kanseri konusunda bilinçlendirmek amacıyla yüz binlerce broşür dağıtıldı, seminerler düzenlendi ve şu ana kadar üç hastaneye mamografi cihazı bağışlandı. Bu yıl da iki hastaneye daha bu cihazdan bağışlanması hedefleniyor. Avon Kozmetik Pazarlama İletişimi ve Halkla İlişkiler Müdürü Eda Bekem, projenin en önemli hedefinin 'erken teşhis'i sağlamak olduğunu söylüyor. Erken teşhisi sağlamak için de hem kadınları hem erkekleri bilinçlendirmek ve mümkün olduğunca çok kişiye ücretsiz mamografi imkanı sunmak gerekiyor. Çünkü meme kanseri erken teşhis edildiği zaman yüzde 95 tedavi edilebiliyor!
HEDEF ANADOLU KADINI Bekem, geçen yıl Avon Vakfı'nın 50. kuruluş yıldönümü olması nedeniyle aktivitelerini hızlandırma ve güçlendirme kararı aldıklarını belirtiyor: "Tüm dünyada bugüne kadar 450 milyon dolar, Türkiye'de ise 400 bin doların üzerinde bir fon topladık. Türkiye'deki fonu tamamen mamografi cihazlarına ve meme taramalarına aktarıyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 3 bin kadına mamografi çekimi yaptık. Ama şimdiki hedefimiz, küçük şehirlere de ulaşmak..." Projenin koordinasyonunu üstlenen Arya Sponsorluk ve İletişim Danışmanlığı'nın Proje Yönetmeni Derya Kökten de erken teşhis konusunda Anadolu'daki kadınların bilinçlenmesi gerektiğini vurguluyor:
BİR 'ALO' YETER "Aslında hiçbir şey yapmaları gerekmiyor. Her il için belirlediğimiz bir hattımız var. Kadınlar o hattı arayıp isim, soyadı, yaş gibi bilgilerini bırakıyorlar. Biz bu listeleri hastanelere veriyoruz, hastaneler de daha sonra kadınları arayıp randevu veriyor. Taramalarımız devam ediyor. Kadınların Avon'un mamografi taramaları için (0216) 454 10 20 no'lu telefonunu araması yeterli." Kampanyadan yararlanmak bu kadar kolay olmasına rağmen, özellikle Doğu illerinde katılım beklenenin çok altında. Bu konuda Eda Bekem de büyük şaşkınık yaşadığını belirterek, "Tarayacak insan bulamayacağımızı hayal etmemiştim" diyor ve devam ediyor: "Şu anda koyduğumuz rakamların altında taramayla devam ediyoruz. Bunu olabildiğince çok duyurmaya çalışıyoruz ama kadınlar aramıyor. Buna çok üzülüyorum. Projeye başlarken en büyük endişem, bize başvuracak insanlara karşılık verememekti. Şu anda elimizde daha çok kadını tarayabilecek imkan varken bu imkanı sunamıyoruz; çünkü başvurmuyorlar."
KOCALAR İZİN VERMİYOR! Konuyla ilgili çarpıcı örnekleri ise Derya Kökten veriyor. Toplam 13 ilde hat açtıklarına değinen Kökten, her il için yüz kadına meme taraması kontenjanı ayrıldığını ama düşündükleri sonuca ulaşamadıklarını söylüyor: "Mesela Van'da ve Afyon'da hattımız aylarca açık kalmasına rağmen neredeyse hiç arayan olmadı. Erzurum'da 14 kişi aradı. Bu hatları kapatıp, kontenjanı başka illere kaydırdık. Sonra bunun nedenini araştırdık. O kadar bilinçsizlikler var ki... Mamografiyi zaten bilmiyorlar ama bir de 'Bizde çıkmaz' ya da 'Bizim şehrimizde meme kanseri görülmüyor' gibi inanışlar var. Bir gözlemimiz de; bazı kadınlar eşleri izin vermediği için mamografiye başvurmuyor. Ama büyük şehirlerde sorun yaşamıyoruz." Kökten, bugüne kadar yapılan taramalarda sadece bir kadında meme kanserini teşhis ettiklerini belirtiyor: "Antalya'da çok erken teşhis edilen bir vaka kemoterapi gördü ve şu anda iyi durumda. Kızı bize bir teşekkür e-mail'i attı; 'Bizim durumumuz iyi değil, annem gidip de mamografi çektiremezdi' diyor."
PELİN RAZAKİ ÇOLAK
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|