Hazine bu yılın ilk dokuz aylık döneminde 119 milyar YTL'lik nakit iç borç ödemesi yaparken, nakit olarak da YTL ve döviz cinsinden 91.5 milyar YTL'lik yeni borçlanmaya gitti ve yaptığı iç borç ödemesinin yüzde 76.9'unu yeniden borçlandı.
ANKA'nın Hazinenin, aylık finansman programlarıyla açıkladığı iç borç ödemeleri ve iç borçlanma ihaleleriyle gerçekleştirdiği borçlanmaları dikkate alarak yaptığı hesaplamaya göre bu yılın ilk dokuz aylık döneminde Hazine piyasaya 105.9 milyar YTL'lik, kamu kurum ve kuruluşlarına da 13.3 milyar YTL'lik iç borç anapara ve faiz ödemesi yapıldı. Toplam ödeme ise 119 milyar YTL olarak gerçekleşti.
Aynı
dönemde Hazine düzenlediği YTL ve döviz cinsinden iç borçlanma ihaleleriyle toplam 91.6 milyar YTL'lik net borçlanmaya gitti. Borçlanmanın 11.4 milyar YTL'lik kısmı kamu kurum ve kuruluşlarından sağlandı. 80.2 milyar YTL'si ise piyasadan gerçekleştirildi.
Buna göre Hazine piyasaya yaptığı her 100 liralık iç borç anapara ve faiz ödemesinin 75.9 lirasını geri borçlandı, 24.1 lirasını ise piyasada bıraktı. Kamuya yapılan ödemenin de yüzde 85.2'sini yeniden borçlanan Hazinenin ortalama borç çevirme oranı yüzde 76.9 düzeyinde kaldı. İlk dokuz aydaki borç çevirme oranı Hazinenin yıl başında yılın tümü için açıkladığı yüzde 77.1 hedefe uygun gelişti.
Bu yılın tümündeki iç borç ödemeleri 144.5 milyar YTL olarak gerçekleşmesi beklenen Hazinenin borçlanmalarının ise 111.4 milyar YTL olacağı öngörülüyordu. Buna göre Hazine ödemelerinin yüzde 82.6'sını yılın ilk dokuz ayında yaparken, hedeflediği borçlanmanın da yüzde 82'sini gerçekleştirdi.
AYLIK SEYİR
Hazine bu yıla ocak ayındaki yüzde 85.1'lik yüksek borç çevirme oranıyla başladı. Bu oran şubatta yüzde 84.9'la yine yüksek kalmaya devam ederken, martta yüzde 74.3'e indi. Ancak nisanda yüzde 83,2'ye çıktı.
Yaşanan dalgalanma yüzünden mayısta borçlanmasını ödemesinin yüzde 57.3'üne, haziranda yüzde 50.1'ine kadar düşüren Hazine, temmuzda bu oranı yüzde 88.7'yle bu yılın en yüksek noktasına çıkardı. Ağustosta yüzde 84.9 olan borç çevirme oranı eylülde ise yüzde 74.7'de kaldı.
Hazinenin borç çevirme oranını bu yılın ilk dokuz ayında yüzde 76.9'a kadar indirmesinde bütçedeki faiz dışı fazlanın yanı sıra TÜPRAŞ ve Erdemir gibi iki büyük özelleştirmenin bu yılın ilk yarısında tamamlanması da etkili oldu. Her iki kuruluşunda peşin tahsil edilen özelleştirme bedelinin önemli bir bölümü Hazineye aktarılmıştı.