|
|
|
İskan kanununda değişiklik
Yurtdışından gelen göçmenlerin, yerleri kamulaştırılanların, göçebelerin ve milli güvenlik nedeniyle yerlerinin değiştirilmesine karar verilen köylülerin iskanına ilişkin esasları belirleyen İskan Kanunu, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yasaya göre, kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak baraj, koruma alanı, havaalanı, karayolu, demiryolu ve fabrika inşaatı gibi amaçlarla yapılan kamulaştırma sonucu yerlerini terk etmek zorunda kalan aileler, yapılan iskan planlama etütlerinin başladığı takvim yılı başlangıcından en az 3 yıl önce kamulaştırma sahasında yerleşmiş olup taşınmaz malı olmayan aileler, talep ettikleri takdirde Bakanlıkça gösterilecek yerlerde iskan edilecekler.
Ancak,
iskan planlama etütlerinin başladığı tarihten önce yerini terk etmiş olup, kamulaştırılacak taşınmaz malı bulunan aileler iskana tabi tutulmayacak. Bu tarihten geriye doğru 3 yıl içinde taşınmaz mallarını zorunlu hal olmadan ellerinden çıkaran aileler, yerlerini terk etmemiş dahi olsalar iskan edilmeyecekler.
Kamulaştırılan alanlarda yerleşik olan ve kamulaştırmadan etkilenen ailelerden devlet eliyle başka yerde iskanını istemeyenler, yazılı başvuruları üzerine, Bakanlıkça kendi köy sınırları içinde gösterilecek bir yerde iskan edilecekler.
90 GÜN İÇİNDE BAŞVURMA ŞARTI
Devlet eliyle iskanlarını isteyen ailelerden, iskan duyurusu tarihi bitiminden sonra 90 gün içinde başvurmayanlar ile aldıkları ve alacakları kamulaştırma bedelinin Bakanlıkça belirlenen miktardan az olması halinde kamulaştırma bedellerinin tamamını, Bakanlık ''Merkez Muhasebe Birim Hesabına'' yatırmayı taahhüt etmeyenler iskan edilmeyecek. Milli güvenlik nedeniyle iskan edilecek yerleşim ünitelerinde yaşayan ailelerin iskanı, Milli Güvenlik Kurulunun önerileri doğrultusunda, Bakanlar Kurulunca alınacak kararda belirtilecek şekil ve şartlar çerçevesinde, bu kanun hükümlerince yapılacak. Bakanlığın gösterdiği yerlerde iskanı kabul etmeyenlerin hak sahiplilik durumları, mahalli iskan komisyonunca iptal edilecek. Bu durumdaki aileler, ikinci bir iskan talebinde bulunamayacak.
KİMLER GÖÇMEN SAYILACAK?
Kanuna göre, Türk soyundan ve Türk kültürüne bağlı olmayan yabancılar ile Türk soyundan ve Türk kültürüne bağlı bulunup da sınır dışı edilenler, güvenlik bakımından Türkiye'ye gelmeleri uygun görülmeyenler, göçmen olarak kabul edilmeyecek. Türk soyundan olmanın ve Türk kültürüne bağlılığın tayini ve tespiti, Dışişleri Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla yapılacak. Yurda toplu olarak gelen göçmenlerin, sınırlardan girdikten sonra işlemleri tamamlanıncaya kadar bakım, beslenme ve barınma ihtiyaçları, Kızılay'ın da yardımlarıyla Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca karşılıksız sağlanacak.
Özel kanunlarla Türkiye'ye getirilen, Türk soyundan ve kültüründen olan ve taşınmaz mal verilerek iskanları sağlanan ''iskanlı göçmenler'', yurda girdikten sonra iskanları için belirlenen yerlerin; serbest göçmenler (devlet eliyle iskan edilmelerini istememek şartıyla yurda kabul edilenler) ise yerleştirildikleri yerlerin en büyük mülki amirine başvurarak ''vatandaşlığa giriş beyannamesi'' imzalayıp ''göçmen belgesi'' alacak. Göçmen belgesi 2 yıl için geçerli olacak ve geçici kimlik belgesi olarak kullanılacak. Göçmen olarak kabul edilenler, gerekli işlemlerin ilgili kuruluşlarca tamamlanmasından sonra, Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlığa alınacaklar.
Göçmenlerin, yerleri kamulaştırılanların, göçebelerin ve milli güvenlik nedeniyle yerlerinin değiştirilmesine karar verilen köylülerin iskanı için Bakanlıkça hazırlanacak projeye uygun olarak öncelikle konut, arsa, geçimlerini sağlayacak işyeri, işletme kredisi, çiftçilere arazi, tarımsal girdiler, tarımsal yapılar veya arsası ile işletme ve donatım kredileri; hak sahiplerinin talepleri halinde konut, iş yeri ve tarım arazileri kendileri tarafından bulunarak teklif edilmesi ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca uygun görülmesi halinde iskan kredisi verilecek.
Göçmenlere ve göçebelere, barındırma, yiyecek, yakacak ve tedavi yardımı ile bir defaya mahsus olmak üzere giyecek yardımı yapılacak. Bu yardımın miktarı ve süresi, daha sonra yönetmelikle belirlenecek.
Türkiye'ye kabul edilen ''iskanlı göçmenler'', şartların elverdiği yerlerde, Bakanlıkça uygun görülecek yerlerde iskan edilecek. Ancak Türkiye'ye geldikleri tarihten itibaren 2 yıl içinde iskanını istemeyen göçmenler iskan edilmeyecek ve Bakanlıkça yapılmakta olan karşılıksız yardımlar kesilecek. Göçebeler, Bakanlıkça uygun görülecek yerlere, kanun hükümleri gereğince iskan edilecek. Ancak iskan duyurusu tarihinin bitiminden itibaren 6 ay içinde başvurmayan aileler iskan edilmeyecek.
(AA)
|