|
|
|
Kahramanmaraş'ın ünlü dondurması tescillendi
TÜRK Patent Enstitüsü, Yaşar Dondurma tarafından Kahramanmaraş Dondurması'nın coğrafi işaret olarak tescillenmesi talebi üzerine üretim alanı Kahramanmaraş ili merkezi olduğunu belirttiği dondurmayı, Kahramanmaraş Dondurması mahreç işareti olarak tescilledi. Enstitü, Kahramanmaraş Dondurması'nın yapılma standardını da belirledi. Artık Kahramanmaraş Dondurması bu standarda göre üretilecek ve valilik tarafından oluşturulacak bir komisyonla denetlenecek. Türk Patent Enstitüsü'nün hazırladığı tescil metninde, dondurmanın ayırt edici özelliği de "Kahramanmaraş'ı kuşatan Ahır Dağı'nın eşsiz flora ve faunası temel etmenlerdendir. Bu coğrafyaya özgü, kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin sütleri ve yabani orkide çiçeklerinin yumru köklerinden elde edilen salep ayrı bir lezzet, aroma ve kıvam sağlar" şeklinde yer aldı. Metinde ayrıca Kahramanmaraş Dondurması'nın özellikleri, "Keçi sütüne, beyaz şeker ve salep ilave edilerek hazırlanan, karışımın pastörize edilmesinden sonra üretim tekniğine göre işlenerek elde edilen ve uygun ambalajlara konulan bir süt ürünüdür " şeklinde tanımlandı.
|