Asker darbeyi Tayland'da değil, sanki Türkiye'de yaptı
Askerin darbe yaptığı Tayland'da bile borsa 1 haftada yüzde 3.4 düşerken, mini dalgaya kapılan Türkiye'de borsa yüzde 5 geriledi, TL yüzde 7 değer yitirdi. Kayıpta bizi yine bir tek Brezilya yakaladı.
Türkiye'de yüksek cari açık, 2007'deki cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler ile AB ile ilişkiler nedeniyle gelecek aylarda yaşanması muhtemel siyasi gerginlikler piyasalarda kırılganlık yaratıyor. Dünya piyasalarındaki her dalgalanma Türkiye'de darbe etkisi yapıyor. Öyle ki geçen hafta gelişmekte olan ülkelerden Brezilya, Rusya, Macaristan, Tayland, Güney Afrika, Ekvador ve Polonya'daki olaylar tüm piyasalarda kayıplar yaşanmasına neden oldu. Haftanın son 2 günü artan dalgalanmada yine en büyük kaybı ev ödevini eksik yapan Türkiye piyasaları yaşadı. İMKB-100 bir haftada yüzde 4.9 düştü. Türk Lirası yüzde 7 değer yitirerek, 1.43 YTL'den 1.53 YTL'ye fırladı. Üstelik Türkiye'de faiz de yüzde 22'ye dayandı. Askerin yönetime el koyarak darbe yaptığı Tayland'da bile borsa 1 haftada yüzde 3.4 düşerken, ülkenin para birimi yüzde 1 bile değer yitirmedi. Türkiye gibi yara alan ülkelerden Brezilya petrol fiyatlarının 60 doların altına inmesi ve genel seçimler öncesinde Başkan Lula'nın anketlerde oy kaybetmesi ile yara aldı. Brezilya'da Bovespa endeksi 1 haftada yüzde 4.6 düşerken, ülke para birimi Real yüzde 3 değer yitirdi. Yine şirket gelirleri düştüğü için petrolden darbe alan Rusya'da borsa yüzde 4 geriledi. Ruble ise aksine yüzde 1 değer kazandı. Macaristan'da son politik olaylar, ülke kredi görünümünün düşürülmesi Macar borsasını sarstı. Güney Afrika'da önceki gün açıklanan ve son 25 yılın zirvesine işaret eden cari açık rakamı yabancıları tedirgin etti. Güney Afrika randı ülkenin cari açığının 24 yılın en kötü seviyesine yakın olduğunu göstermesinin ardından dolar karşısında üç yılın en düşüğüne geriledi. Polonya'da yönetimde olan muhafazakarların, solcu parti ile olan koalisyonlarına son vererek ülkeyi seçimin eşiğine getirmeleriyle, Polonya para birimi ve Varşova borsası döküldü. Ekvador'da da borsa ülkenin önde gelen adaylarından birinin, seçimi kazanırsa, borçları yeniden görüşeceğini söylemesiyle geriledi. Gelişmiş ülkeler ise ABD'nin faiz oranlarını değiştirmemesi sonrasında ABD ekonomisinde yaşanabilecek olası bir soğumanın korkusuyla düşüşler yaşadı.
ABD'DE
SOĞUMA ENDİŞESİ Özellikle ABD'de Philadelphia Fed'in anketinin ekonominin yavaşladığına işaret etmesi piyasaların moralini bozdu. Nitekim ABD Merkez Bankası Fed'in kararını açıklamasının ardından ABD'de borsalar soğuma korkusuyla bu habere sevinemedi. Sanayi şirketlerinin ağırlıkla işlem gördüğü Dow Jones 1 haftada yüzde 0.4 düştü. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1.2 gerilerken, ABD'deki soğumadan en çok etkilenecek ülkeler arasındaki Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1.4 düştü. Gelişmiş ülkelerin borsaları yaşanan hareketten etkilense de ülkelerinin para birimleri değer kazandı. İngiliz Sterlini dolar karşısında yüzde 2 değerlenirken, ABD doları Euro karşısında yüzde 1 değer kazandı.