IMF-Dünya Bankası yıllık toplantısı 2009 yılında İstanbul'da yapılacak. Bu kararla IMF tarihinde bir ilke imza atıldı. Türkiye, ABD dışında IMF Genel Kurulu'nun iki kez yapıldığı ilk ülke olacak. 1955'te de genel kurula İstanbul ev sahipliği yapmıştı.
IMF bir dahaki randevuyu İstanbul'da verdi
Üç yılda bir ABD dışında yapılan IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantısı'nın 53'üncüsüne Türkiye, 2009'da ikinci defa ev sahipliği yapacak. İstanbul toplantının birden fazla yapıldığı Washington dışındaki ilk şehir olacak.
IMF İcra Direktörü Willy Kiekens, IMF ve Dünya Bankasının 2009 yılındaki Yıllık Toplantısı'nın ev sahipliğini Türkiye'nin yapacağını söyledi. Kiekens, yaptığı açıklamada Türkiye'nin ev sahipliği konusunda bir anlaşmanın olduğunu ve bugün Singapur'da yapılacak guvernörler kurulundaki oylamanın daha çok bir seremoni niteliğinde olacağını bildirdi. Kiekens, "Türkiye'nin evsahipliği konusunda başarılı olacağına inanıyorum" dedi.
Mayısta başvurdu Bu yıl Singapur'da yapılan yıllık toplantı, üç yılda bir IMF ve Dünya Bankası'nın merkezlerinin bulunduğu ABD'nin başkenti Washington dışında bir şehirde yapılıyor. Türkiye, yıllık toplantıya İstanbul'un ev sahipliği yapması için yine her yıl Washington'da düzenlenen mayıs ayındaki ilkbahar toplantıları sırasında başvurmuştu. Türkiye'nin evsahipliğinin bugün resmileşmesiyle birlikte İstanbul, Washington dışında toplantının birden fazla düzenlendiği ikinci şehir olacak. İstanbul, 1955 yılında 9.cu yıllık toplantıya ev sahapliği yapmıştı. Toplantının İstanbul'da yapılacak olması iki kuruma üye 184 ülkenin ekonomiden sorumlu bakanları ve merkez bankası başkanlarının Türkiye'de buluşmasını sağlayacak.
G-7'DE
TOPLANIYOR Toplantılar resmi olarak aslında olarak üç gün sürüyor. Ancak ön açıklamalar, ikili görüşmeler ve Türkiye'de de önem verilen IMF'nin Dünya Ekomonik Görünüm Raporu ile Dünya Bankası'nın Dünya Kalkınma Raporu açıklamaları gibi faaliyetler toplantılar başlamadan önce ev sahipliği yapan şehirde gerçekleşiyor. IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantısı sadece bakanlar ve merkez bankası başkanları gibi siyasetçiler ve bürokratların bir araya geldiği bir organizasyon özelliği taşımıyor. Başta sivil toplum örgütleri ve uluslararası şirketler olmak üzere dünyanın dört bir yanından hükümet dışı organizasyonlar da toplantılara katılarak, lobi çalışması yürütüyor. Özellikle uluslararası finans şirketleri toplantılara paralel olarak düzenledikleri seminerler ve konferanslar aracılığıyla güçlü katılım gösteriyor. G-7, G-20 ülkeleri bakanları da yine kendi aralarında yıllık toplantı sırasında bir araya geliyor.