Devlet Su İşleri (DSİ) portföyünde bulunan ''5 Atatürk Barajı büyüklüğündeki'' irili ufaklı 808 adet hidroelektrik santralın (HES) özel sektör marifetiyle yapılmasını öngören, yaklaşık 12 milyar dolarlık ihalelere başlandı.
Anadolu Ajansı muhabirinin DSİ yetkililerinden aldığı bilgiye göre, daha önce EPDK'ya gönderilen 52 projeden ikisinin ihalesi yapıldıktan sonra Danıştay'ın bu yolu kapatmasının ardından, yapılan yasal düzenlemeyle bu ihaleleri yapmak üzere DSİ görevlendirildi.
Böylece yıllardır DSİ portföyünde olmasına rağmen yetersiz kaynak nedeniyle gerçekleştirilemeyen toplam 12 bin 245 megavat kurulu güçteki santralların, özel sektör tarafından yapılıp 49 yıl işletilmesinin önü açılmış oldu.
DSİ
son bir hafta içinde 5 ihale gerçekleştirirken, bunlardan ilki bitme aşamasında olan yılda 317 milyon kilovatsaat elektrik üretecek Tunceli'deki Uzuncaburç HES'e en uygun teklif, kilovatsaatte 5,20 kuruş ödeyecek Limak İnşaat A.Ş.'den geldi.
İkinci ihalede, yılda 92 milyon kilovatsaat elektrik üretecek Adana'daki Eğlence HES için en iyi teklif ise 0,23 kuruş kuruş ile Egenda Ege Elektrik Dağıtım A.Ş. verdi. Adana'daki Kavşakbendi HES ise yılda 652 milyon kilovatsaat elektrik üretecek. Bu ihalede en uygun teklif de 4,31 kuruşla Ser Enerji A.Ş.'den geldi. Giresun İkisu HES için Cenay elektrik Üretim şirketi 0,04 kuruş, Rize Paşalar HES için Ayen Enerji A.Ş de 2,41 kuruş teklif verdi.
İHALELER EPDK'DAN ALINDI
EPDK tarafından ihalesi yapılan iki HES projesinde, ihalede belirli bir bedel ödeyerek ihaleyi kazanan yatırımcıların bu parayı yatırımda kullanmaları ve sattıkları enerjiden pay vermeleri yolu seçilerek hem yatırımcıların önü açıldı hem de yatırımın kısa sürede gerçekleşmesi sağlanmış olacak.
Şirketler, o ana kadar DSİ'ce harcanmış kaynak ile kamulaştırma giderlerinin kendilerine düşen payı DSİ'ye ödeyecekler.
50 HES'İN İHALESİ 18 EKİM'E KADAR TAMAMLANACAK
Bu arada DSİ, daha önce EPDK'ya ihale etmesi için sevkettiği 50 HES'in ihalesini 18 Ekim'e kadar tamamlayacak.
Daha sonra, çoklu başvuru yapılan 160 HES'in ihalesini gerçekleştirecek.İhaleleri kazanan firmalar ise EPDK'dan lisans alarak yatırıma başlayacak ve 5 yıl sonra, 49 yıl boyunca ihalede teklif ettikleri kilovatsaat başına kaynak katkı payı ödeyecekler.
Şirket yatırımı yaptıktan sonra serbest piyasada satacağı elektrikten DSİ'ye vereceği pay, EPDK'nın belirleyeceği baz değerler üzerinden piyasa fiyatlarına paralel olarak artıp eksilebilecek.
DSİ ilk etapta ihalelerini tamamlayacağı 50 projenin tamamlanmasıyla yıllık yaklaşık 300 milyon dolarlık ilave gelire kavuşacak. Bunlar mevcut yatırımların daha hızlı tamamlanmasında kullanılacak.