|
|
|
|
|
|
Frengi testi 6, AIDS testi 3YTL'ye yapılıyor
Kaçamak ilişki sonucu cinsel hastalığa yakalanan erkekler, eşlerine hastalığı açıklamak yerine çoğu zaman hastalığın ilerlemesine göz yumuyor. Üstelik bahaneleri hep aynı oluyor; 'hamamda kaptım!' Oysa çiftlerin bir arada tedavisini gerektiren cinsel hastalıkların bile check-up'ı yalnızca 40 YTL'ye yaptırılabiliyor. Ama ne yazık ki yararlanan yok....
İstanbul Deri ve Tenasül Hastalıkları Hastanesi'nin yani halk arasında bilinen ismiyle 'Can Can'ın başhekimi Dr. Nezihe Baltalı, cinsel sağlıkla ilgili soruları yanıtladı:
* Cinsel hastalıkları teşhis etmek birtakım pahalı testler mi gerektiriyor? Hayır buraya gelen hastalar n0 YTL'ye bile test yaptırıp doktor muayenesi olabiliyorlar. Yani n0 YTL'ye cinsel check-up mümkün. Ve bu hem onların hem de toplumun sağlığını korumak anlamına geliyor. Bu hastanede 3 YTL'ye eliza testi, 4 YTL'ye ise frengi testi yapılabiliyor. Zaten sosyal güvencesi bulunanların, hiçbir ücret ödemesine gerek kalmıyor.
* Sizce fuhuş yapan insanlara sağlık hizmeti götürmek, bu işi meşrulaştırmak anlamına gelir mi? Hayır, toplum sağlığını korumak demektir. Çünkü bu işi yapan insanlar, bu işi yapmayan insanlarla birlikte olarak para kazanıyorlar. Ben, bizim hastanemize periyodik olarak muayenelere gelen fuhuş yapan kişilere, çocuklara verilen aşı kartı gibi kart vermeyi önerdim. Ancak birçok kişi tarafından karşı çıkıldı. 'Bu yaptıkları işi devam ettirmeleri için bir teşvik olur' denildi. Oysa bilakis amacımız bulundukları şartların tehlikesini, caydırıcılık açısından ne gerekiyorsa onlara anlatmak. Ama başarabildiğimiz pek olmadı. "Bu işi bırak, sana iş bulalım" dediğimiz biri bugüne kadar bu işten vazgeçmedi.
* Sizce, hayat şartları nedeniyle mi bu işi yapıyorlar, yoksa kolaylarına mı geliyor? Benim yıllar içindeki gözlemlerime göre; başlangıç itibariyle şartlar onları zorlamış. Hepsinin hayatı benzer filmin senaryoları gibi. Yanlış evlilik, taciz, evden kaçma; aklınıza ne geliyorsa bir sürü şey yaşamışlar. Ancak bir kere bu işe başladıktan sonra, 'yanlış yaptım ama buradan döneyim, doğruya yöneleyim' diye bir zihniyet kolay kolay oluşmuyor. İşte o zaman kolay ve daha çok para kazanma eğiliminin başladığını düşünüyorum. Bugün bir asgari ücretli çalışıp ne kadar para alıyor, bu insanlar bir gecede ne kadar para kazanıyorlar; ona bakmak gerek.
* Hiç geneleve gittiniz mi, bir kadın ve bir doktor gözüyle genelev nasıl? Fuhuşla Müdadele Komisyonu üyesi olarak Karaköy'e gittim. Görevim gereği, belirli aralıklarla, kontrol amacıyla komisyon olarak buralara en az üç ayda bir gidiliyor. Önceden çok kötü şartlar vardı ama biz bunları denetleyerek, uyararak, mümkün olan en iyi hale getirebildik. Ancak gördüğümüz manzara hoş değil tabii ki...
* Sizce fuhuşun Türkiye'de büyük günah ve ayıp sayılması, bu işin boyutlarının daralmasını sağlıyor mu? Yasaklar her zaman daha çekici. Toplumsal faktörler, aile, sosyal çevre ve eş gibi birtakım faktörlerin etkisiyle bu işe başlamış kişiler, yine toplumun bireyleri tarafından sömürülüyor ya da kullanılıyor. Çoğu fiziksel şiddete maruz kalıyorlar. Bu insanlarla para vererek birlikte olan kişiler de, onları eleştirip küçümseyenler de yine bu toplumun bireyleri. Biz, herhangi bir hastalık tespit edilirse neler yapabilirler bunu çözmeliyiz. Bunların en önemlisi AIDS; diğer hastalıkların tedavisi var ama bu vaka çıktığı zaman nereye yönlendirebiliriz? Kullanacağı ilaçlar oldukça masraflı, onu toplumdan dışlamadan ne şekilde yaşayabileceği konusunda bilgilendirebiliriz; bunlar bizim görevimiz olmalı.
* Sizce fuhuş yapan Türkler mi, yabancı uyruklular mı sağlıkları konusunda daha hassas? Hiç fark etmiyor, ancak Ruslar oldukça eğitimliler. Çoğu üniversite mezunu. Hastaneye kontrol için geldiklerinde muayene oluyorlar, ilaçlarını kullanıyorlar, hiç problem çıkartmıyorlar. Cahil ve agresif kişilere ne söylemek isterseniz anlatamıyorsunuz. Hele bir de alkollüyse onu burada zaptetmek çok zor oluyor, o yönden çok sıkıntı yaşıyoruz.
* Hastalık çıkarsa ne yapıyorsunuz? Polis tarafından hastaneye getirilen kişilerin öncelikle kanları alınıp laboratuvara gönderilir. Ardından deri ve zührevi hastalıklar uzmanı tarafından muayeneleri yapılır, bu sırada tahlil sonuçları çıkar ve hastalıklı olup olmadıkları belirlenir. Bazı hastalıkların sonuçları daha geç çıktığı için onlara bu sonuçları öğrenmeleri açısından gün verilir. Bel soğukluğu, frengi ve diğer bakteriyel enfeksiyonlar ya da mantar enfeksiyonu çıkarsa bunları tedavi ederek gönderebiliyoruz. Çünkü bunların tedavileri kısa sürelidir. Ama bir HIV pozitif bulunduysa bu kişinin tedavisi yıllarca sürecektir. Onu tedavi etmek amacıyla hastaneye yatırmak mümkün değil. Zaten hiçbir hastamızı bir günden fazla tutmuyoruz, onlar için de bizim için de sıkıntı yaratıyor. İlacını vererek gönderiyoruz.
* Cinsel hastalıklar, ihbarı zorunlu hastalıklar. Buraya gelenlerin kimliklerini saklamaları mümkün mü? Buraya polis tarafından getirilen kişilerin hastalık sonuçlarını polise bildirmek zorunda kalıyoruz. Ancak hastalıklarını yalnızca o kişilere açıklıyoruz. Bizim için hasta bilgileri gizlidir. Mahkeme kararı olmadan hiçbir şekilde bunları açıklamayız. Deşifre etmeyiz. Kodlu olarak tutarız ve yalnızca hastanın kendisine açıklarız. Burada en büyük sorun, yabancı uyruklularda oluyor. Onlara durumu açıklamaya çalışıyoruz ancak anlamazlarsa onun dilini bilen arkadaşından yardım istiyoruz; böylece duyuluyor. Ancak inanın hastalık bu sektördeki kişiler için caydırıcı olamıyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|