|
|
|
|
|
Yargıdan hükümete ilk teşekkür maaş için
Yargıtay Başkanı Arslan, hâkim ve savcıların maaşlarının 45 yıl sonra yasal güvenceye alınması nedeniyle hükümete teşekkürlerini sundu, adli yıl açılışında hükümete teşekkür eden ilk Yargıtay başkanı oldu.
Adli yıl açılışı ilk kez, maaş yakınmasına sahne olmadı. Eski Yargıtay Başkanı Mehmet Uygun'un "Hakim ve savcılar vicdanları ile cüzdanları arasında sıkıştı" ifadesiyle tarihe geçen yakınmalardan sonra, Yargıtay Başkanı Osman Arslan'dan Hükümet'e ilk teşekkür geldi. Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, muhalefet liderleri, milletvekili ve bakanlar ile yüksek yargı üyelerinin katıldığı törene, Danıştay saldırısında yaralanan 2'nci Daire Başkanı Mustafa Birden de katıldı. Birden törene, yakın koruma polisi ile birlikte geldi. Törende konuşan Yargıtay Başkanı, sözlerine Danıştay saldırısını kınayarak başladı, laiklik, yargıyı etkileme girişimleri, dünya barışı ve hakimlerin eksiklikleri konularında mesajlar verdi. Arslan'ın konuşmasında sürpriz olan, Hükümet'e teşekkür etmesi oldu. Arslan şöyle dedi: "Hakimler ve savcıların aylık ödeneklerinin, mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı hükümlerine göre kanunla düzenlenmesi öngörülmüştür. Anayasa'nın bu emredici hükmü, 45 yıl sonra gerçekleştirilmiştir. Bu düzenleme reform niteliğinde olup, hakimler ve savcılar aylık ve ödenek yönünden teminata kavuşturulmuştur. Emeği geçenlere, Hükümete ve TBMM'ye yargı adına teşekkür ediyoruz."
LAİKLİK
AÇIKÇA TANIMLANMALI Yargıtay Başkanı, Anayasa'da laikliğin, uluslararası sözleşmeler ışığında açıkça tanımlanması gerektiğini söyledi. 1982 Anayasası'nda laikliğe özel önem ve değer verildiği halde açık tanımının yapılmadığını belirten Arslan, laiklik ilkesi ile din ve vicdan özgürlüğünün açıklanmasının zorunlu göründüğünü kaydetti. Dinin, kişilerin vicdanlarında saygın bir yeri bulunduğunu ifade eden Arslan, şöyle devam etti: "Ne insanlar tarafından oluşturulan kurum ve kuruluşların ne de tüzel kişiliği olan devletin dini olamaz." Arslan'ın diğer mesajları şöyle:
* TÜRKLÜK KUCAKLIYOR: Anayasa'da 'Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı bulunan herkes Türktür' hükmüne yer verilmiştir. Buradaki 'Türk' sözcüğü ayırıcı olmayıp, birleştiricidir ve ülke üzerinde yaşayan tüm bireyleri kucaklamaktadır.
* ŞEMDİNLİ BİZİM İŞİMİZ: Meclis Araştırma Komisyonu'nun (Şemdinli Araştırma Komisyonu'nu kastediyor) tutuklu sanıkları cezaevinden getirerek sorgulaması, müşteki ve tanıkları dinlemesi olay yeri keşfi yapması tamamen adli soruşturma niteliğindedir. Araştırma adı altında soruşturma yapılması, Yargıtay tarafından, yargısal faaliyet ve yargı yetkisine müdahale olarak değerlendirilmiştir.
* YÖNETENLER DE UYMALI: Hukuk devletinde yönetiler gibi yönetilenler de hukuka uymalıdır. Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır.
* TEŞEBBÜS BİLE ETMEYİN: Yargıyı etkileme girişimlerinin doğrudan ve dolaylı biçimde sürdüğü görülüyor. Kurallara tüm yurttaşların ve özellikle politikacıların, bilim adamlarının, basın mensuplarının ve sivil toplum kuruluşlarının uymaları gerekir.
ANKARA
|