|
|
|
JCR: Türkiye'de piyasalar duruldu
Japon Kredi derecelendirme kuruluşu (JCR) Türkiye analisti Yoshihiko Tamura, Türkiye'de ilkbahar döneminde başlayan dalgalanmanın mali bir krize dönüşmesinin önlendiğini, piyasaların da durulduğunu söyledi.
Tamura, Mayıs ayında, önce gelişmekte olan piyasalardan fon çıkışı şeklinde başlayan küresel mali dalgalanmanın Türkiye'ye de sıçradığını, Türkiye'de döviz çıkışı nedeniyle döviz kurunun yükseldiğini, enflasyonun arttığını, faizlerin de tırmandığını kaydetti.
Gerek ekonomi yönetiminin aldığı kararlar, gerekse Merkez Bankası'nın faiz artırımıyla piyasalardaki dalgalanmanın Haziran ayında durdurulduğunu belirten Tamura, daha sonra uluslararası piyasalardaki istikrar ile Türkiye'deki piyasaların durulduğunu ifade etti.
KRİZİN
ÖNLENMESİNDE YAPISAL REFORMLARIN FAYDASI
Alınan önlemlerle dalgalanmanın krize dönüşmesinin önlendiğini belirten Tamura, bu dalgalanmanın krize dönüşmemesinde, Türkiye'nin önceki yıllarda gerçekleştirdiği yapısal reformların etkisinin görüldüğünü, bu yapısal reformlar sayesinde Türkiye ekonomisinin, önceki yıllara göre daha dayanıklı bir hale geldiğini vurguladı.
Türkiye'nin IMF destekli ekonomik program uygulamasının olumlu bir faktör olduğunu belirten Tamura, AB yolundaki reformlar ve gelişen makro ekonomik performans ile Türkiye'nin jeopolitik öneminin diğer olumlu faktörler olduğunu kaydetti.
Tamura, bu yıl sonunda Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 9'una ulaşması riski bulunan yüksek Cari İşlemler Açığı, kamu borç yükü ile bölgesel siyasi istikrarsızlıkların da olumsuz faktörler olduğunu ifade etti.
JCR'a göre, Tüketici Fiyatları cinsinden enflasyonun, 12 aylık ortalamalar itibarıyla yıl sonunda yüzde 10 olarak gerçekleşme ihtimali bulunuyor. Türkiye ekonomisinin, Cari İşlemler Açığını finanse edebilmek ve sürdürülebilir ekonomik büyümesini sağlamak için yabancı sermaye girişine ihtiyacı olduğunu vurgulayan Tamura, ''daha çok yabancı sermaye çekebilmek için, hükümetin reformları gecikmeden uygulayarak piyasalardaki güvenini sürdürmesi büyük önem taşıyor'' şeklinde konuştu.
KREDİ NOTUNDA AB VE IMF REFORMLARININ ETKİSİ
IMF ve AB çerçevesindeki reformların Türkiye ekonomisinin daha dayanıklı bir duruma gelmesi için çok önemli olduğunun altını çizen Tamura, özellikle AB sürecindeki reformların Türkiye'nin kredi notu açısından önemli bir faktör olduğunu belirterek, ''kredi notu için IMF ve AB çerçevesindeki reformların uygulanmasını dikkatle izleyeceğiz'' dedi.
POZİTİF GÖRÜNÜM DEVAM EDİYOR
Türkiye'nin kredi notuna ilişkin pozitif görünümü sürdürdüklerinin altını çizen Tamura, Türkiye'nin pozitif görünümünün devam ettiğini vurguladı. Türkiye'nin JCR tarafından verilen kredi BB(-) iken, ekonomik görünüm de pozitif düzeyde bulunuyor.
(AA)
|