|
|
|
Köprü zammına tepkiler büyüyor
Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği (TÜBİDER) ve Tüketiciler Derneği (TÜDER) otoyol ve köprü geçiş ücretlerine yapılan zamma tepki gösterdi.
TÜBİDER Genel Başkanı Fuat Engin yaptığı yazılı açıklamada, Boğaziçi Köprüsü'nün açıldığı dönemdeki hükümet yetkililerinin ''maliyetlerin çıkarılması sonucu köprünün ücretsiz olacağı'' sözünü verdiklerini hatırlatarak, bu sözlerin unutulduğunu ifade etti.
Köprüler ve otoyolların bütçe açıklarının kapatılmasına katkı sağlayan kaynaklar olarak görüldüğünü savunan Engin, şunları kaydetti: ''Hükümeti uyarıyoruz. Zamlar zaman geçirmeden geri çekilmelidir ve tüketiciden özür dilenmelidir. Aksi durumda tüketici tepkileri çığ gibi büyüyecek ve tüketiciler zamanı geldiğinde başta sandık olmak üzere konuyu yargıya götürmek, köprüden ve otoyollardan mümkün olduğunca az geçerek ya da köprülerde yavaş geçişler yaparak, gişelere bozuk para vererek demokratik tepkilerini koyacaklardır.''
TÜDER'İN
AÇIKLAMASI
Tüketiciler Derneği'nden (TÜDER) yapılan yazılı açıklamada da otoyol ve köprü geçiş ücretlerine yüzde 20 ile yüzde 50 arasında zam yapıldığı belirtilerek, şöyle denildi:
''Hükümet hedeflediği enflasyonu yaptığı zamlar, katladığı dolaylı vergilerle kendi çürütüyor. Benzin, doğalgaz, elektrik, iletişim, ulaşım fiyatları üzerindeki vergi yükleri ve zamlarla yaşam dayanılmaz oldu. Hükümeti, otoyol ve köprülere yapılan zammı geri çekmeye, bütçe açıklarını vatandaşın sırtından kapatmaya değil, gerçek çareler üretmeye çağırıyoruz.''
HÜKÜMET KARAYOLLARINI DARPHANE SANIYOR
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün otoyol ve köprü geçiş ücretlerine yüzde 20 ile yüzde 50 arasında zam yapmasını eleştirerek, ''Hükümet Karayolları Genel Müdürlüğü'nü Darphane sanıyor'' dedi.
Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 5 olarak belirleyen hükümetin çalışana, emekliye, çiftçiye enflasyon oranında zam yaptığını belirterek, şöyle devam etti:
''Hükümet kaşıkla verip kepçeyle alıyor. Geçen yıl Temmuz ayı ile bu yılın Temmuz ayı arasındaki bir yılda TÜFE yüzde 19,8 artış gösterdi. İstanbul Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinde otomobil geçiş ücretleri yüzde 33, ağır vasıta geçiş ücretleri ise yüzde 42,8 artarken, otoyollardaki artış yüzde 30,71 oldu. Vatandaşa zammı kaşıkla verip, köprüyle otoyolla geri aldılar.''
Hükümetin IMF'nin öngördüğü bütçe ve faiz dışı fazla hedefini yakalamak için vatandaşa yüklendiğini savunan Aygün, ''Benzine zam üstüne zam yapılıyor. Şimdi de köprü ve otoyollara zam geldi. Kullanmak zorunda olduğumuz ürün ve hizmetlere sürekli zam geliyor. Vatandaşın kaçacak yeri kalmadı'' dedi.
Karayolları Genel Müdürü Cahit Turan'ın ''Ne var bunda, bir paket sigara parası. Bizdeki geçiş ücretleri dünya ortalamasının beşte biri düzeyinde'' sözlerini de eleştiren Aygün, şöyle devam etti:
''(Ne var bunda) diyerek, nasıl olsa sesinin çıkamayacağı bilinen vatandaşa sürekli yük bindiriyorlar. Karayolları Genel Müdürü, Türkiye'deki geçiş ücretlerinin dünya ortalamasının beşte biri düzeyinde olduğunu söylüyor. Sayın Genel Müdür acaba, Türkiye'de kişi başına gelirin dünya ortalamasının ne kadar altında olduğunu biliyor mu? Vatandaş aldığı parayla artık yaşamakta zorlanıyor. Kazancı harcamalarına yetmeyen vatandaş borç içinde yüzüyor. Tüketici kredileri 62 milyar YTL'yi aştı, ticari krediler 195 milyar YTL'yi aştı. 230 milyar doları geçen borç stokunu çevirmek için Hazine vatandaşın sırtına biniyor. Yakında vatandaştan 'vatandaşlık vergisi' de istenecek.''
(AA)
|