Tıpta ve endüstride kullanılan nükleer malzemeyi ithal eden Türkiye, kendi üretim tesisini kuracak. Enerji Bakanı Güler, Ankara'da inşa edilecek tesisiyle ilaçların ve endüstriyel malzemelerin üretileceğini açıkladı.
ENERJİ Bakanı Hilmi Güler, Ankara Sarayköy'de proton hızlandırıcısı (siklon) tesisi kurulacağını açıkladı. 1.5 yıl sonra faaliyete geçmesi planlanan tesisin teknolojisini sağlayacak Belçikalı IBA şirketiyle dün protokol imzalandı. Protokole Güler, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı (TAEK) Okay Çakıroğlu ve IBA Genel Müdür Yardımcısı Oliver Van Der Borght imza koydu. TAEK bünyesinde faaliyet gösterecek tesis sayesinde her yıl 150 milyon dolar harcamayla ithal edilen nükleer malzeminin kullanıldığı ilaçların artık Türkiye'de üretileceğini söyleyen Güler, "İlaçları hammeddesinden itibaren biz yapacağız. Bu yapıldığı takdirde 100 milyon dolar ithal ikamesi sağlanacak" diye konuştu. Tesisin ihracata yönelik çalışmalar da planladığını anlatan Güler, "Burada sadece ilaç değil, endüstride kullanılacak radyoizotoplar da üretilecek. Ölçümler yapılacak bilhassa otomotiv ve uçak sektörüne katkıları olacak" dedi.
AB
PRENSİPLERİNE UYGUN Güler'in verdiği bilgiye göre tesis 100 metrakarelik alan üzerinde 2 bin 300 metrekare kapalı alanda faaliyet gösterecek. Tesisin çevresinde tedavi merkezleri ve araştırma merkezleri de kurulacak. Tümör dedavi yöntemlerinin geliştirilmesi için araştırmacıların kullanımına da sunulacak.TAEK Başkanı Çakıroğlu da seklon tesisi sayesinde yeni bir teknolojik atılım yaptıklarını kaydetti. Tesisin biyotıptan arkeolojiye kadar çeşitli alanlarda araştırma ve uygulama yapacağını anlatan Çakıroğlu, krulacak laboratuvarların AB'nin iyi üretim prensiplerine uygun olarak seçilip tasarlandığına işaret etti.