|
|
|
|
|
Beş bin palavra 1500'ü bulmaz
İngiliz gazeteleri "Türkiye Lübnan'a 5 bin asker gönderecek" diye yazdı. Üst düzey yetkili yalanladı: 600 ile 1200 arası olur.
Türkiye'nin Lübnan'a kaç asker göndereceğiyle ilgili tartışma sürüyor. Son olarak İngiliz Times gazetesi Türkiye'nin barış gücüne 5 bin asker vereceğini iddia etti ve diğer ülkeleri de şöyle sıraladı: İtalya 3 bin, Fas 2 bin, Malezya ve Endonezya biner.
ÇOK ZORLASAK BİLE OLMAZ SABAH'a konuşan üst düzey bir devlet yetkilisi ise bu iddiayı doğrulamadı: "Gerçekle ilgisi yok. Eğer gönderme kararı verirsek asker sayısı 600 ile 1200 arası olur. Çok zorlasak bile 1500'ü bulmaz. Ayrıca Türk askeri hiçbir çatışmaya ve silahsızlandırma olayına girmeyecek."
FAZLA ASKER BEKLEMEYİN Başbakan Erdoğan da telefon eden Chirac, Prodi ve Annan'a "Türkiye'den çok asker beklemeyin. Değerlendirmemiz bitmedi. Kesin ateşkesi görmeden adım atmayız. Ayrıca Meclis kararı gerekiyor" dedi. Dışişleri Bakanı Gül İsrail'de bugün nabız yoklayacak.
1500'ü bile bulmaz
Üst düzey bir devlet yetkilisi, "Ortaya atılan 3 bin-5 bin gibi rakamlar da gerçekçi değil. Göndereceğimiz asker rakamı 600 ile 1200 arasında olur, 1500'ü geçmez" dedi.
BM'nin İsrail-Lübnan-Hizbullah üçgeninde yaşanan savaş durumuyla ilgili aldığı ateşkes kararının ardından, asker göndermesi için yoğun baskı altına alınan Türkiye, acele etmemekte ve çok sayıda asker göndermemekte kararlı. Son günlerde ateşkes kararını takiben başta batı basını ve siyasi liderler olmak üzere, "Türkiye, Lübnan'a asker göndersin, sayıda binlerce olsun" yönündeki telkinlere, Ankara'daki kritik isimler, SABAH aracılığıyla yanıt verdi. SABAH'a konuşan üst düzey bir devlet yetkilisi, "Türkiye'nin asker gönderme yönünde aldığı net bir karar yok. Ayrıca, bazı yabancı medya organlarında ortaya atılan 3 bin-5 bin gibi rakamların da gerçekle hiçbir ilgisi yok. Eğer karar alırsak, göndereceğimiz asker rakamı 600 ile 1200 arasında olacaktır. Çok zorlarsak bile bu rakam 1500'ü bile bulmaz" dedi.
ENDİŞELER
ARTTI Üst düzey yetkili, özellikle dün Lübnan'ın doğusunda İsrail komandoları ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmaların ardından Türkiye'nin ateşkes ve BM kararının ne derece uygulanabilirliği ile ilgili endişelerinin arttığını belirtti. Türkiye'nin ateşkesin ardından gönderilecek askeri birlikte uluslararası paylaşım taraftarı olduğunu söyleyen yetkili, "Türk askerinin amacı, barışı tesisi değil, korumak olacaktır. Bu yüzden de sıcak hiçbir çatışmaya girmeyecek, silahsızlandırma faaliyetlerine katılmayacaktır. Tek öngörülen ise insani yardım ve lojistik destek olacaktır" dedi.
Metehan DEMİR / ANKARA
|