|
|
İkiz Kuleler nasıl yıkıldı?
Yirmili yaşlarındaki üç gencin internette yayınladığı belgesel Loose Change, 11 Eylül ile ilgili tüm bilgileri sorguluyor.
Komplo teorileri İkiz Kuleler'in enkazından teröristlerin pasaportları sağlam çıkarken, uçakların kara kutularının hiç bulunamamış olması gibi sorular komplo teorileri üretti.
Evde montaj, nette yayın 80 dakikalık Loose Change, üç gencin evlerindeki bilgisayarda montajlayıp internette yayınladığı bir belgesel. Bugüne kadar 10 milyondan fazla kez indirildi.
Deliller şimdi internette
ABD'de üç gencin hazırladığı bir belgesel 11 Eylül olaylarının perde arkasına bakıyor ve ilginç sorular soruyor: Uçaklar Dünya Ticaret Merkezi'ne çarptıktan sonra duyulan patlamalar neydi?.
11 Eylül olaylarının, ABD hükümeti tarafından tertiplendiğine dair pek çok söylenti ve teori var. Geçtiğimiz yıllarda Michael Moore'un ödüllü belgeseli Fahrenheit 9/11 Başkan Bush'un Suudi Krallığı ve petrol şirketleriyle arasındaki bağı açığa çıkarmaya çalışmıştı. Bu kez benzer bir belgesel, hiç beklenmedik bir yerden ABD hükümetini vurdu: İnternetten. Amerikalı üç genç, 6.000 dolarlık bir masrafla, dizüstü bilgisayarlarını kullanarak hazırladıkları Loose Change adlı 80 dakikalık belgeseli internet üzerinden yaymaya karar verince, bir yıl içinde internetin en çok seyredileni oluverdiler. Google'un video servisinde bugüne kadar 10 milyon kez seyredilen belgesel ayrıca DVD olarak satılıyor. Dolayısıyla gerçek izleyici sayısının 10 milyondan kat kat fazla olduğu tahmin ediliyor.
GENCİM, ŞÜPHECİYİM Filmin yönetmeni Dylan Avery, 22 yaşında bir genç. Yapımcı, Afganistan ve Irak'ta savaşmış 23 yaşındaki başka bir genç, Korey Rowe. Belgeselle ilgili araştırmaları hazırlayan Jason Bermas ise 26 yaşında. Loose Change, bir süredir ABD halkının aklını meşgul eden soruları tekrar soruyor ve 11 Eylül 2001 günü, tüm o kargaşanın içinde delilerin yok edilmesine fırsat kalmadan medyanın ve halkın çektiği fotoğraflardan, video kayıtlarından yararlanarak bu sorulara cevap vermeye çalışıyor.
İYİ Kİ İNTERNET VAR Bu belgesel din ekseninde ikiye bölünen bir dünyanın karşısına, sadece sorularına cevap almak isteyen üç genç insanın çıkabileceğini ve internet vasıtasıyla aynı soruları soran on milyonlarca insanın desteğini alabileceğini gösterdi. Elbette Loose Change'e karşı filmler veya web siteleri de hazırlandı. Ama basit bir kamera, bir bilgisayar ve internette bedava bulunabilen basit video yazılımlarıyla üç gencin tüm dünyanın gündemini meşgul edebileceğine şahit olduk. Loose Change, dile getirdiği iddialarının doğru veya yanlış olmasından çok, iktidarını suç işlemek ve delilleri yok etmek için kullanmak isteyeceklere büyük bir gözdağı verdiği için önemli. Suçları sadece iktidarların değil, internete bağlanabilen herkesin soruşturabileceğini ve tüm dünya ile hızlıca paylaşabileceklerini biliyoruz.
Cem ŞANCI
|