|
|
Çocuklar bol su içmeli taze meyve yemeli
Havaların ısınmasıyla çocuğunuzun beslenme alışkanlıkları değişim gösteriyorsa; ona soğuk ve sıvı yiyeceklerin, dondurma, taze meyve, bol yeşillik ve suyun ağırlıklı olduğu bir mönü sunmalısınız.
Beslenme alışkanlıkları yaz sıcaklarının etkisiyle yetişkinlerde olduğu gibi bebek ve çocuklarda da değişiklikler gösterir. Minikler, daha çok sıvı ve soğuk içecek ve yiyecekleri tüketmeye yönelir. Çocukların çok enerji harcadığı, terleme nedeniyle bol su kaybettiği bu dönemde, onların ihtiyaçlarını karşılayacak sağlıklı mönülerin oluşturulmasında fayda var. Örneğin; yoğurt, sütlaç, soğuk sandviçler, taze meyve ve dondurma çocuklar tarafından bolca tüketilmelidir. Ebeveynlerin ise besinlerin hijyen ve saklama koşulları konusunda hassas davranması gerekiyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Karaböcüoğlu, Bebeğim ve Biz dergisinin son sayısında çocukların yaz aylarında nasıl beslenmesi gerektiği konusunda bilgi verdi.
YUMURTA YANLIŞ TANINIYOR
* Çorba yerine yoğurt ve sütlaç gibi sıvılar yemekle sunulmalıdır. Sıcak sebze yemekleri yerine bol yeşillik ve domatesle desteklenmiş soğuk sandviçler, tatlı olarak ise taze meyvelerin tüketilmesi sağlanmalıdır. Sıcak süt yerine çocuklara dondurma verilmelidir.
* Yazın terleme ile birlikte su kaybı fazla olur. Bu durumda günlük gereksinimin üstünde su tüketilebilir. Su biberonu veya bardağını çocuğunuzun ulaşabileceği yerlerde tuttun.
* Proteinler vücudun yapı elemanlarıdır. Yumurta, et, balık, soya fasulyesi, tahıllar, fındık, bezelye, mercimek, süt ve süt ürünleri protein kaynaklarıdır. Yumurta proteini büyüyen çocukta çok önemlidir. Halk arasında yanlış bir inanışla yazın yumurta tüketimi; sıcakla birlikte zararlı olur, alerji yapar gibi düşüncelerle kesilir. Oysa ki yumurta alerjisi mevsimle birlikte değişkenlik göstermez. Yumurta kolay bozulabildiği için az miktarlarda satın alınmalı ve buzdolabında saklanmalıdır.
* Et, balık ve tavuk gibi gıdaların yazın saklama koşullarına dikkat etmek gerekiyor. Bu gıdaları bir kerelik pişirmek ve pişirdikten sonra 1-2 saat içinde tüketmek bozulma riskini azaltır.
BESİN DEĞERİ YÜKSEK
* Karbonhidratlar enerji kaynaklarıdır. Karbonhidrat kaynakları ise süt, tahıl, meyve, sebze ve nişastadır. Süt yazın en kolay bozulan besinlerdendir. Günlük süt alırken tarihine mutlaka bakın.
* Dondurma; süt, şeker, salep, yumurta, vanilya, meyve püresi ve kakaodan üretilen besleyici özelliği yüksek bir gıdadır. 100 gr. dondurmada 100 gr. sütten daha fazla enerji, mineral ve vitamin vardır. Dondurma, meyve suyu ve soğuk gazlı içeceklerden daha yararlıdır.
* Domates, salatalık ve taze biberi çocuklar kahvaltıda tüketebilir. Kiraz, çilek, kayısı ve şeftali besleyici ve sağlıklı bir ara öğündür.
|