|
|
|
|
|
"Ateşkes yarın başlıyor"
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan, Lübnan ve İsrail'in çatışmaları yarın sona erdirecekleri konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.
Annan yaptığı yazılı açıklamada ''Her iki liderin de, çarpışmalardan uzak durmak ve çatışmaların 14 Ağustos TSİ 07.00'da durdurulması konusunda anlaştıklarını ilan etmekten mutluluk duyuyorum'' ifadelerini kullandı.
Her iki taraftan da çatışmaları hemen durdurmalarını isteyen Annan, Lübnan ve İsrail'e, karadaki BM gücünün, önceki gün onaylanan BM Güvenlik Konseyi'nin çarpışmaları kesmek konusundaki kararına tarafların uyup uymadıklarını izleyeceği konusunda teminat verdi.
Annan
açıklamasında ''Çatışmanın, sivillerin hayatlarını korumak ve her iki taraftaki sivillerin acılarını ve çektiklerini sona erdirmeyi amaçlayan Konsey kararının ruhuna ve amacına saygı göstermekamacıyla şu an durdurulması tercih edilir'' dedi.
İSRAİL KABİNESİ ATEŞKESİ ONAYLADI
İsrail hükümeti, BM Güvenlik Konseyinin Güney Lübnan'da ateşkes için aldığı kararı, bir çekimser oya karşılık, 24 oyla onayladı.
Ateşkesin yarın sabah saat 08.00'de yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bakanlar Kurulu toplantısında yapılan oylamada, sadece eski Savunma Bakanı olan, şimdiki Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz çekimser kaldı.
OLMERT: ''1701 SAYILI KARAR, HİZBULLAH'I DEVLET İÇİNDE DEVLET OLMAKTAN ÇIKARACAK''
BM kararını ele almak üzere bu sabah toplanan İsrail kabinesinde konuşan Başbakan Ehud Olmert, ''1071 sayılı kararın iyi bir karar olduğunu ve 1559 sayılı, Hizbullah'ın silahsızlandırılmasını öngören kararın uygulama koşullarını ortaya koyduğunu'' söyledi.
''Hizbullah Lübnan'da, devlet içinde bir devlet olarak kalamaz. İsrail hükümetinin muhatabı Lübnan hükümetidir" diyen Olmert, anlaşmayla ilgili çıkacak herhangi bir sorun ve şiddet olayından Lübnan hükümetinin sorumlu olacağını belirtti. Olmert'in, kaçırılan İsrailli askerlerin serbest bırakılması görüşmeleri için üst düzey bir yetkili görevlendireceği de belirtiliyor.
İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz de, kabine toplantısında yaptığıkonuşmada, 1701 sayılı kararın uygulanmasını, İsrailli askerlerin çekilmesiyle uluslararası gücün yerleştirilmesini sağlayacak bir sistem oluşturacaklarını ve bu amaçla İsrail'in geçici BM barış gücü UNIFIL ile temaslarda bulunduğunu belirtti.
BM Güvenlik Konseyi kararı, Lübnan'ın güneyinde, Hizbullah'ı Litani Nehri'nin kuzeyinde kalmasını sağlayabilmek amacıyla, 15 bin dolayında BM askerinin konuşlandırılmasını öngörüyor.
Kabine toplantısında söz alan bakanlardan Meir Şetrit de, ''Elbette bu bir zafer. Hizbullah bir ay önceki aynı Hizbullah değil''diye konuştu. Şetrit, Hizbullah'ın ciddi şekilde yara aldığını, örgüt yapısının ve karargahlarının tahrip edildiğini ve çok sayıda militanının öldüğünü söyledi.
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Lübnan'da daha fazla ''istenenadam'' olarak kalmayacağını öne süren Şetrit, ''Durumu şiddetle daha kötüye gidecek'' dedi.
Tarım Bakanı Şalom Simson da, Başbakan Ehud Olmert'ten, İsrail ordusuna, güney Lübnan'dan çekilmesi emrini vermesini istedi. Simson, ''Kuzeyde yaşayan biri olarak, kuzeyin savunması gereğinin, tüm İsraillilerin üzerinde birleştikleri bir hedef olmaktan çıkarak, ülkeye bir yük olarak değerlendirilmesini istemiyorum'' dedi.
İKÖ BM GÜVENLİK KONSEYİNİ MEMNUNİYETLE KARŞILADI
İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) Lübnan ile ilgili 1701 sayılı kararını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.
İhsanoğlu, yazılı açıklamasında, bu kararın Lübnan'a güvenlik ve istikrar getirmesine yardımcı olmasını beklediklerini belirterek, uluslararası camianın da Lübnan'ın yeniden yapılanmasında ve yerinden edilen Lübnanlıların evlerine dönmeleri sürecinde aktif rol üstlenmesinin beklendiğine işaret etti.
BMGK kararının alınmasındaki gecikmeyi de eleştiren İhsanoğlu, ayrıca karara rağmen İsrail'in Lübnan'daki saldırıları sürdürmesini kınadı. İhsanoğlu, İsrail'in BMGK kararına uyması ve saldırılara bir an önce son vermesi çağrısında bulundu.
Lübnan'daki durumun, uluslararası barışa ve güvenliğe tehdit oluşturduğu belirtilen kararda, çatışmaların tamamıyla sona erdirilmesi gerektiği belirtiliyor ve Hizbullahın tüm saldırılarına veİsrail'in hücuma yönelik tüm askeri harekatına derhal son verilmesi çağrısında bulunuluyor. Kararda, Lübnan hükümetine ve BM Barış Gücü (UNIFIL)'e Mavi Hat boyunca güçlerini konuşlandırmaları çağrısında bulunulurken, İsrail hükümetinden Lübnan'ın güneyinde bulunan tüm askeri güçlerini çekmesi çağrısı yapılıyor.
|