|
|
|
|
|
Roma'dan fiyasko çıktı
Roma konferansından "Lübnan'a BM himayesinde bir güç konuşlandırılmasına destek" temennisi çıktı. Gül, zirvede "Ateşkes hemen sağlanmalı" diye uyardı.
Roma Konferansı fiyaskoyla bitti
Ortadoğu'daki krizin çözümü için İtalya'da 15 ülkenin katılımıyla düzenlenen konferans bekleneni vermedi. Ateşkes, barış gücü ve insani yardım için prensipte anlaşıldı ancak somut bir karar alınamadı.
Roma'da dün Ortadoğu konusunda yapılan konferansta ateşkes, istikrar gücü ve insani yardım konusunda prensipte anlaşma olurken, "acil ateşkes" konusunda ABD karşı çıkınca bir karar alınamadı. İsrail'in Lübnan'a yönelik başlattığı askeri harekatın 14'üncü gününde sivil kayıplarının giderek artması dünyayı çözüm için masa başına topladı. İtalya'nın başkenti Roma, düzenlenen konferansa ev sahipliği yaptı. Konferansa katılan İngiltere, ABD, Mısır, Fransa, İtalya, Ürdün, Rusya, Suudi Arabistan, Almanya, İspanya, Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs, Kanada, Finlandiya ile Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Avrupa Birliği'ni temsilen Dış Politika şefi Javier Solana ve gözlemci statüsünde Vatikan soruna çözüm aradı.
GÖRÜŞMEDE
ABD FRENİ İtalya'nın önerisi ve ABD'nin desteğiyle toplanan konferansa Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de katıldı. İran ve Suriye'nin toplantıya davet edilmemesi dikkat çekti. Lübnan Başbakanı Sinyora konferansa katılırken İsrail'i temsilen kimse bulunmadı. Konferansın sonunda düzenlenen ortak basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanı Rice, Lübnan'da barışın tesisi için BM idaresi altında bir uluslararası gücün gerekliliği konusunda anlaştıklarını açıkladı. İran'ın Lübnan'daki rolünden endişe duyduklarını belirten Rice, Suriye'nin de bu sürecin bir parçası olması gerektiğini bildirdi. ABD'li diplomatik kaynaklara göre Rice, sonuç bildirisine "acil ateşkes" ifadesinin konulmaması için büyük çaba sarfetti. Diplomatlar bunun yerine, "acil ateşkese yönelik çalışma yapılması" ifadesinin tercih edildiğini bildirdiler. Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow "Ateşkes için belirli bir süre konulmaması, başarısızlık anlamına gelmez, durumun gerçekçi değerlendirildiği anlamına gelir" dedi. İtalya Başbakanı Romano Prodi, de "AP'ye verdiği demeçte, "Acil ateşkese karşı çıkan ABD, böylece kendi izolasyonuna yol açmış değil" diye konuştu.
GÜL: BM KARARI GEREKLİ Konferans sonrası Ankara'ya dönen Dışişleri Bakanı Gül, Esenboğa Havalanı'nda yaptığı açıklamada Lübnan'a gönderilmesi söz konusu olan barış gücü için BM kararı çıkması gerektiğini söyledi, Gül "Tabii ki ateşkes sağlanacak, çatışmalar bitecek, ondan sonra istikrar gücünün oraya gitmesi söz konusu. Henüz daha şartların oluşması gerekiyor. BM'de karara bağlanacak bu konu. Herşeyin daha başındayız,'' Gül, yeni bir Ortadoğu'nun ancak tüm Ortadoğu halklarının katılımıyla demokratik bir süreç sonrasında ortaya çıkabileceğini vurguladı. Gül, şunları söyledi: "Bunlar empoze edilerek, zorlanarak olacak şey değil. Ancak bütün halkların katılımıyla ortaya çıkarsa istikrarlı olur, bölgeye o zaman istikrar gelir. Yoksa zorlamalarla olacak şey değildir."
YASEMİN TAŞKIN - ROMA
|