Merkez Bankası geçen hafta faizi yüzde 0.25 artırırken döviz kuru ve petrol fiyatındaki artışın ikincil etkilerinin ortaya çıkma riski olduğunu dikkate almış.
Merkez Bankası Mayıs-Haziran aylarında döviz kurunda hızlı yükselişe neden olan dalgalanmanın enflasyon üzerinde birincil etkilerinin ardından ikincil etki olarak tanımlanan ekonominin genelinde fiyatlama davranışında bozulma riskinin ortaya çıktığını söyledi. Geçen hafta Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) olağan aylık toplantısında aldığı 25 baz puanlık faiz artırım kararının ardından dün açıkladığı toplantı tutanaklarında döviz kurunun ya da petrol fiyatlarındaki artışın ikincil etkilerinin risklerine vurgu yapılarak şöyle denildi: "İkincil etkiler daha çok beklentiler yoluyla ortaya çıkmaktadır... Temmuz ayının birinci yarısı itibarıyla orta vadeli beklentilerde belirgin bir düzelme gözlenmemiştir. Para Politikası Kurulu'nun (Kurul) son dönemdeki kararlarının beklentilerin düzeltilmesine ve ikincil etkilerin önüne geçilmesine katkıda bulunacağı tahmin edilse de bu konuda temkinli olma gereği devam etmektedir."
PETROL
ÖNEMLİ RİSK Son iki ayda piyasalarda yaşanan dalgalanma sonucu döviz kurundaki yükselişin yıllık enflasyona etkisinin 1.5 puana ulaştığını söyleyen Merkez Bankası, kurun fiyatlara etkisinin Temmuz ayında da yoğun olarak görüleceğini ancak Ağustos'tan itibaren azalacağını tahmin ediyor. Enflasyonist riskler arasında ham petrol fiyatlarındaki artışların yükselme ihtimalinin devam ettiğine değinen Merkez Bankası, bu artışların birincil etkilerine tepki verilmeyeceğini ancak, son zamanlarda olduğu gibi beklentilerdeki bozulma ile, petrol fiyatlarının ikincil etkileri konusunda daha temkinli olunması gereğinin doğduğuna vurgu yaptı. Açıklamada, "Petrol fiyatlarındaki olası gelişmelerin orta vadeli enflasyon beklentilerini olumsuz etkilemesi veya fiyatlama davranışlarını bozmaya başlaması halinde, gerekli politika tedbirleri alınacaktır" denildi.