|
|
|
İlaçta 615 milyon $ tasarruf
Türkiye'de, 2005 yılında eşdeğer ilaç kullanımıyla 615 milyon dolar tasarruf sağlandığı bildirildi.
İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Turgut Tokgöz, eşdeğer ilaçlar sayesinde özellikle ülke ekonomisi için önemli tasarruflar sağlandığını söyledi.
Eşdeğer ilaç kullanımıyla sağlanan tasarrufun 2003 yılında 345 milyon, 2004 yılında ise 416 milyon dolar olduğunu belirten Tokgöz, 2005 yılında ise eşdeğer ilaç kullanımıyla 615 milyon dolarlık tasarruf sağlandığına dikkati çekti.
Tokgöz, Türkiye'de 2005 yılında eşdeğer ilaç tüketiminin, tutar olarak yüzde 38, kutu bazında ise yüzde 56 düzeyinde olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:
''Eşdeğer
ilaçların üretiminin ve kullanımının teşvik edilmesiyle kamunun ve bireylerin sağladığı tasarruf daha da artacaktır. Eşdeğer ilaçların pazar payı, bir önceki yıla göre fazla değişiklik göstermedi.
Ancak, ülkemizin koşulları, endüstrimizin yapısı ve tasarruf politikaları, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de eşdeğer ilacın öneminin artmakta olduğuna işaret ediyor. Bu doğrultuda, ülkemizde eşdeğer ilaç üretimi ve kullanımının desteklenmesini sağlayacak ilaç politikalarının belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.''
2004 yılı verilerine göre, dünya ilaç endüstrisinin kutu bazında yüzde 23'ünü eşdeğer ilaç pazarının oluşturduğunu ifade eden Tokgöz, dünyada eşdeğer ilaç kullanımının her geçen yıl arttığını bildirdi.
Tokgöz, eşdeğer ilaçlara yönelik desteğin, pek çok ülkede kamu maliyesinde tasarruf sağlamak amacıyla bir devlet politikası haline geldiğini dile getirerek, ilaç harcamalarında tasarruf sağlama politikalarının, önümüzdeki yıllarda eşdeğer ilaçların endüstrideki yerini ve rolünü daha da güçlendireceğini vurguladı.
YURT DIŞINDA EŞDEĞER İLAÇ TÜKETİMİ
ABD'de eşdeğer ilaç kullanımının kutu bazında yüzde 55-60 düzeyinde olduğunu belirten Tokgöz, eşdeğer ilaç kullanım oranının, orta ve doğu Avrupa ülkelerinde yüzde 60-75, İngiltere, Almanya, Danimarka ve Hollanda yüzde 40-55, Portekiz ve Fransa'da ise yüzde 10-15 arasında seyrettiğini bildirdi.
Tokgöz, eşdeğer ilaç endüstrisinin, Avrupa Birliğinde de temel ilaç sağlayıcısı konumuna geldiğini dile getirerek, şunları söyledi: ''Ülkemizde eşdeğer ilaç kullanımının ve üretiminin teşvik edilmesiyle, kamu maliyesi ve hastalar için tasarruf sağlanmasının yanı sıra ilaç endüstrimizin uluslararası rekabet gücünün artması, Türkiye'nin, ABD ve AB dahil olmak üzere birçok gelişmiş pazara daha çok ürün ihraç eder konuma gelmesi desteklenecek. Eşdeğer ilaç kullanımının artırılması için, resmi otoritenin düzenlemeleri, hekimlerin reçeteleme kararları, eczacıların bu konudaki tutumları ve hastaların eşdeğer ilaç konusunda bilgilendirilmeleri büyük önem taşıyor. Pek çok ülkede, eşdeğer ürünlerin ruhsatlandırma sürecinin hızlandırılması, eşdeğer ilaçlarda hasta katkı payının düşük tutulması, hekim ve eczacılara eşdeğer ilaçları tercih etmeleri için teşvik verilmesi ve kamuoyuna yönelik bilgilendirme kampanyaları düzenlenmesi gibi yöntemler uygulanıyor. İlaç endüstrimizin yapısına ve ülkemizin koşullarına uygun benzer teşvik modelleri ülkemizde de başarıya ulaşacaktır.''
(AA)
|