|
|
|
|
|
|
Kalbinizi sıcaktan diyetle koruyun
Özellikle yaz aylarında kalp krizlerinin arttığına dikkat çeken Doç. Dr. Doğan: Omega-3'ü yüksek Akdeniz diyetini uygularsanız, her gün düzenli egzersiz yaparsanız kriz riskini kontrol edebilirsiniz
Columbia Üniversitesi New York Presbyterian Hastanesi Kardiyoloğu Doç. Dr. Özgen Doğan, özellikle yaz sıcaklarında riske giren kalp sağlığınızla ilgili merak ettiklerinizi yanıtladı:
* Kalp sağlığı açısından en yararlı diyet hangisi? Akdeniz mutfağına dayalı diyeti öneriyorum. Bu diyet taze sebze, meyve, sarımsak, zeytinyağı, fındık, çay, fıstık, pekmez ve balık ağırlıklı. Akdeniz diyetinin bu kadar faydalı olmasının nedeni Omega-3 seviyesinin yüksek olması. Uzakdoğu'nun soya sütü ve sushisi de buna eklenebilir. Bu, kötü kolesterolü yüzde 10 düşürür. Ben hastalarıma özellikle sarımsaklı zeytinyağına batırılmış kepekli ekmeği tavsiye ediyorum. Aslında yapılması gerekenler çok basit; kalori miktarını azaltmak, sebze meyve yemek, şeker ve doymuş yağdan uzak durmak, işlenmiş dondurulmuş yemeklerden kaçmak.
* Omega-3, nelerde var? Türkiye'de ucuz ve kolay elde edilebilmesi açısından bir şans olarak görülen semizotundaki Omega- 3'ün düzenli tüketilmesi çarpıcı bir biçimde kandaki kolesterolü normal seviyede tutuyor. Ayrıca kanı incelterek pıhtılaşmayı engelliyor. Omega-3; kalp krizi riskini azaltıyor. Badem ve fındık da bu maddeyi içeren yararlı besinlerden. Ayrıca soğuk su balıkları uskumru, alabalık, somon ve tonbalığı da; barındırdıkları Omega-3 ile tüketilmesinde fayda olan yiyecekler. Semizotu, keten tohumu, balık, ceviz; Omega-3 açısından çok zengin. Özellikle somon balığı, Omega-3 yağ asidi ile kalbinizi korur.
* Az yemenin etkili bir formülü var mı? Kalori ve kilo problemi olan kişiler lifli gıdaları seçmeli. Lifli gıdalar maden suyu ile tüketildiğinde midede şişkinlik hissi yaratacağından fazla yemek yemenizi önler. Tatlı yerine kuru incir tüketirseniz hem yağ, hem de kolesterol emilimini azaltırsınız.
* Riskler nasıl azaltılır? Bir toplumda kolesterolün yüzde 1 oranında düşürülmesi kalp krizi riskini yüzde 2, sigara içme oranının yüzde 1 düşürülmesi ise kalp krizi oranını binde 5 düşürüyor. Kalorinizin yüzde 60'ını ekmek gibi tahıllardan almanız, zeytinyağı ve çay tüketmeniz son derece yararlı. Şekerli gazlı meyve suları çok fazla kalori veriyor. Kalp hastalarında veya yüksek tansiyonlu hastalarda tuz alımı tansiyonu yükseltir. Biz bol bol su içilmesini öneriyoruz. Bunların üzerine her gün düzenli yürüyüş ya da egzersiz eklerseniz riskleri kontrol edebilirsiniz.
* Vitaminlerin etkisi var mı? Türkiye'de kalp hastalıklarında vitaminlere çok büyük inanç var. Ancak, ciddi çalışmalara bakıldığında kalp hastalıklarından korunmada vitaminlerin faydası yok. Sadece bir tür B vitamini grubu olan niasin, iyi kolesterolü yükseltemede etkili.
|
|
|
|
|
|
|
|
|