|
|
|
|
|
|
Eyvah anne oluyorum biri bana yardım etsin!..
Kadınlar, hayallerini süsleyen anneliğe nihayet kavuşaklarını öğrendiklerinde sevinçle birlikte korkuya da kapılır. Acaba çok kilo alır mıyım, bebeğim sağlıklı doğacak mı' gibi onlarca soru geçer kafalarından. Dr. Taşdemir, hamileliğin özellikle ilk aylarında yaşanan kaygının doğal olduğunu söylüyor ve ekliyor: Hanımlar, panik yapmayın!..
Fertijin Kadın Sağlığı ve Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezi'nden Op. Dr. Seval Taşdemir, gebelikte kadınların en sık sorduğu soruları yanıtladı:
* Hamile olduğumu düşünüyorum, hamileliğin belirtileri nelerdir? Hamileliğin en önemli belirtisi adet gecikmesidir. Bunun yanı sıra bulantı, yorgunluk, göğüslerde hassasiyet, sık idrara çıkma da sık görülen yakınmalardır.
* Altı ay önce doğum yapmama rağmen tekrar hamile kaldım. Tekrar bebek sahibi olmam için çok mu erken? Hamilelik ve doğumdan sonra vücudun eski haline dönmesi zaman alır. Bebeğinizi emziriyorsanız adetleriniz doğumdan 6 hafta sonra başlayabilir ve tekrar gebe kalabilirsiniz. Doğumdan altı ay sonra tekrar gebe kalmak size fiziksel bir zarar vermez, fakat psikolojik olarak gebeliklerin arasının en az 2 yıl olması önerilir.
* Adetim 3 hafta gecikmesine rağmen doktorum 8 haftalık gebe olduğumu söylüyor. Bu nasıl olur? Doktorunuz son adet tarihini referans alarak gebeliğinizin haftasını hesaplar ve yaklaşık doğum tarihini belirler. Döllenme ve gebelik, son adet tarihinizden 2 hafta sonrasına denk gelen günlerdeki yumurtlama döneminde gerçekleşir. Buna rağmen kolaylık ve doğru olması açısından gebelik haftası hesaplanmasında son adet tarihi kullanılır.
* Doğum tarihi nasıl hesaplanır? Gebelik son adet tarihinden itibaren n0 haftadır. Son adet tarihine 7 gün ekleyip 3 ay geri gidildiğinde tahmini doğum tarihi bulunabilir; son adet tarihi 5 Mart 2001 olan bir gebenin tahmini doğum tarihi 12 Aralık 2001'dir.
* Gebelik testim pozitif fakat adetlerim çok düzensiz, yaklaşık doğum tarihini nasıl hesaplarım? Adetleri düzensiz olan hastalarda yumurtlama ve döllenmenin ne zaman olduğunu tahmin etmek zordur. Gebeliğin büyüklüğü ve tahmini doğum tarihi son adet tarihine göre değil de ultrasonografik ölçümlere göre belirlenir.
* Doğum kontrol hapı kullanırken gebe kaldım. Bebeğe zararı olur mu? Çok nadir görülen bu durumda bebek için bazı riskler olsa da yapılan çalışmalar bu gebeliklerin diğer gebeliklere göre daha yüksek oranda anormal bebek doğumu veya düşükle sonlanmadığını göstermiştir. Gebelik fark edildiği anda doğum kontrol hapı hemen kesilmelidir.
* Trimester ne demek? Gebelik süresi birinci, ikinci ve üçüncü (ilk, orta ve son) trimester olarak üç döneme ayrılır. İlk trimester ilk 12 hafta, ikinci trimester 12-2n. haftalar arası ve üçüncü trimester de 2n. haftadan doğuma dek olan dönemdir.
* İlk trimesterde kaç kilo almalıyım? Tüm hamilelik boyunca 8-10 kg alınması sağlıklıdır. Bunun ilk trimestere düşen kısmı yaklaşık 2 kg'dır. Hamileliğin ilk üç ayında fazla kilo alan kadınlar genellikle gebeliğin sonuna dek istenenin üzerinde kilo alırlar.
* İlk ultrasonografi ne zaman yapılır? Beklenen adet günü geçtikten yaklaşık iki hafta sonra gebelik ultrasonografik olarak tespit edilir ve bebeğin gelişimi izlenir.
* Bebeğimin kalp atışlarını duymaya ne zaman başlayacağım? Bebeğin kalp atışları 10-12. haftalar arasında duyulmaya başlanır. Bebeğinizin kalp atışlarını hekiminiz Doppler cihazı veya Doppler ultrasonografi ile size dinletebilir.
* Bebeğimin hareket ettiğini ne zaman hissedebilirim? Bebeğinizin hareketlerini 20. hafta civarında hissedebilirsiniz. Gebeliğin 2n. haftasına dek bebeğin hareketlerini hissedemediyseniz mutlaka hekiminize başvurun.
* Cinsiyeti ne zaman anlaşılır? Bebeğinizin cinsiyeti deneyimli doktorlar ve gelişmiş bir ultrason cihazı ile 12. haftadan itibaren belirlenebilir. 20. haftadan sonra daha kesin olarak cinsiyetini öğrenebilirsiniz.
* Sürekli kabız oluyorum ne yapmalıyım? Kanda düzeyleri yükselen gebelik hormonları ve diyetiniz buna neden olabilir. Bol sıvı alarak ve lifli besinlerden zengin beslenerek kabızlık önlenebilir.
* Hamileyken seyahat edilebilir mi? Son aya kadar seyahat etmenizde bir sakınca yok. Ancak uzun süreli yolculuklarda sık sık kalkıp dolaşmak ve bol sıvı almak yararlı olur.
* Rutin egzersizlerimi yapabilir miyim? Ağır ve tehlikeli egzersizler yapmadığınız sürece günlük egzersiz programınıza devam edebilirsiniz. Yorgunluk hissettiğinizde ara verin. Karnınıza zarar verebilecek ve dengenin gerekli olduğu egzersizlerden kaçının.
* Hamileyken saçlarıma perma yaptırabilir miyim? Perma ve boya için kullanılan maddelerin hamilelikteki etkileri pek bilinmemektedir. Hayvan deneylerinde herhangi bir anomali artışı saptanmamasına rağmen insanlar üzerinde yapılan çalışmalar yoktur.
* Hamileyken bilgisayar kullanmak zarar verir mi? Işınlardan etkilenmemek için bilgisayardan 50 cm uzakta oturmak gerekir. Bu cihazlar arka ve yanlarından daha fazla ışın yaydıkları için kullanmadığınız diğer cihazlardan da 1 metre uzakta oturmaya özen gösterin.
* Hamile kaldığımdan beri saçımda değişiklikler görüyorum. Saçlarım eski haline döner mi? Hamilelik döneminde artan hormonlara bağlı olarak saçlarda dökülme görülebilir. Bu durum hamilelik sonlandıktan sonra düzelir ve saçlar eski sağlığına kavuşur.
|
|
|
|
|
|
|
|
|