Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bu yılın Haziran ayında tüketici fiyatları (TÜFE) yüzde 0,34, üretici fiyatları (ÜFE) ise yüzde 4,02 arttı.
TÜİK'in 2003 baz yıllı verilerine göre, Haziran ayı itibarıyla yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 10,12, ÜFE'de yüzde 12,52 oldu.
Bu arada yılın 6 ayında fiyat artışları, tüketici fiyatlarında yüzde 4,88, üretici fiyatlarında ise yüzde 11,68 olarak hesaplandı.
Haziran ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 8,32,
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2003 yılını baz alarak oluşturduğu, 2005 başından uygulanmaya başlanan ve TÜİK'in 2006 başında güncellenen yeni sepetinden oluşan endeks değerlerine göre Haziran'da Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) yüzde 4.02, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 0.34 arttı. Böylece TÜFE beklentinin altında, ÜFE ise beklentinin üzerinde artış gösterdi.
Piyasalarda bir süredir çalkalanmalar sonucunda, YTL'nin Mayıs başından beri dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 25'i gördükten sonra Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerle yüzde 16'ya geriledi. Ekonomistler, Nisan ve Mayıs ayından sonra Haziran ayında da enflasyonda yüksek artış bekliyorlardı.
Reuters'ın 20 piyasa uzmanının görüşünü alarak yaptığı ankete göre Haziran'da TÜFE için artış tahminlerinin ortalaması yüzde 1.55, ÜFE için yüzde 2.49 olmuştu. Ayrıca TOBB-Reuters işbirliği ile yapılan ankette ülke çapındaki tahminler ÜFE için yüzde 1.49, TÜFE için yüzde 1.35 artış beklentisine şeklindeydi.
HSBC'den Stratejist Fatih Keresteci
"Beklentilerin altında kalan Haziran ayı TÜFE rakamları kurdan fiyatlara yönelik geçişkenliğin her zaman aynı olmayabileceğini gösterdi. Piyasalarda meydana gelen türbülansın iç talebin oldukça yüksek olduğu bir zamanda meydana gelmesi (Mayıs ayı dış ticaret rakamları bunun en açık göstergesi) sonucunda şirketlerin yüksek stok düzeyiyle baş başa kalması, kurlardaki artışın fiyat üzerindeki etkisinin sınırlı kalmasına yol açtı. İç talepteki keskin daralmanın etkisini de gözardı etmemek lazım. Aslında Cumartesi günü açıklanan İTO verileri öncü bir gösterge olarak buna işaret etmişti. Haziranda beklentilere göre daha olumlu çıkan gerçekleşmeye rağmen kurdan fiyatlara yönelik geçişkenliğin Temmuz ayında daha belirgin olabileceğini düşünüyorum. ÜFE'deki ciddi artış da bunu gösterdi. Yine de liranın yılın geri kalan kısmında istikrarlı bir seyir izleyeceğini varsayarsak, yıllık TÜFE artışının 2006 sonunda tek hanede kalma ihtimalinin arttığını düşünüyorum."
Oyakbank Ekonomisti Sengül Sonek
"Üretici fiyatlarındaki artış maliyet göstergesi ve bu risk oluşturuyor ancak tüketici fiyatlarının düşük kalması açısından nispeten ılımlı. Tabii ileriye dönük risk oluşturuyor."