Devlet Bakanı Ali Babacan yıl sonuna kadar olan dönemde küresel piyasalarda pek rahatlama beklenmediğini ifade ederek "Herkesin, kurumların hazırlıklı olması lazım. Böyle sakin de devam edebiliriz, beklemediğimiz bir anda atak da yapabilir. Hükümet ve Merkez Bankası olarak gelişmeler karşısında en zor tedbirleri dahi almaktan çekinmeyeceğiz" dedi. Babacan İstanbul'da ekonomi basını ile bir araya geldi. Hazine Müsteşarı İbrahım Çanakçı'nın sunumundan sonra koruşan Ali Babacan, son bir yıldır son gelişmelerle ilgili epeyce çalışma yaptıklarını, petrol fiyatlarının 80 dolara, 100 dolara, hatta 120 dolara çıkması durumunda bundan ekonominin nasıl etkileneceğinin senaryolarını hazırladıklarını belirtti. Babacan "Karşımıza çıkacak en zor senaryolara dahi hazırlıklı olmamızda fayda var" dedi. Döviz kurundaki artışın ihracata olumlu etkisinin olacağını ama bunun ihracatta patlama yaratacak düzeyde olmayacağını belirten Babacan, kurun daha çok ithalatı caydırıcı etkisinin olabileceğini kaydetti. Piyasalardaki dalgalanmanın yatışma eğilimine girdiğini belirten Ali Babacan, "Cuma akşamı itibariyle ek bir tedbir alınmasını gerektirmiyordu" dedi.
AB İLE TREN KAZASI Başmüzakerecisi olarak da soruları yanıtlayan Devlet Bakanı Ali Babacan,
Kıbrıs nedeniyle tren kazası olabileceğinin hatırlatılması üzerine şöyle dedi: "Tren kazasında tarafların hepsi zarar görür. AB Komisyonu Türkiye İlerleme Raporu'nda bu konuda bir görüş ortaya koyacak. Ancak nihai bakış açısını aralıktaki zirvede Avrupa Konseyi oluşturacak. Kıbrıs nedeniyle AB sürecinin durmasını kimse istemiyor. Bunun için bütün taraflar arayış içinde. Kırmızı çizgiler belli. Bir çıkış yolu bulunabileceğinde benim içim rahat. Bir karikatür krizinin ne gibi sonuçlar yarattığını herkes gördü. Yüzde 99'u müslüman olan bir ülkenin bu süreçten kopuyor olmasının sonuçları hayal edilenden çok daha kötü olur. Türkiye'nin öneminin kavranması eşiğinin geçildiğini düşünüyorum ben."
IMF ONAYI TEMMUZDA IMF ile ilişkiler konusunda bilgi veren Ali Babacan, temmuz ayı içinde İcra Direktörleri Kurulu'na yetiştirilmek üzere niyet mektubu konusunda Türkiye gelen heyetle anlaştıklarını belirtti. Enflasyonun yıllık bazda yüzde 8.5'i aşması durumunda program gereğince Merkez Bankası'nın hükümete ve IMF'ye yönelik mektup yazacağını belirten Ali Babacan "Şu an için yeni ekonomik önlem almaya ihtiyaç yok. Ama tabi mektupta fiskal önlemlere vurgu yapabilirler" dedi.