|
|
Ek gıdaya tatlı ve tuzluyla başlamayın
Bebeklere verilecek ek besinlere geçişte aceleci davranılmaması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Fatmagül Yılmaz, anneleri uyarıyor: Obeziteden korumak için ilk gıdalarında tuz ve şeker kullanmayın
Bebekler büyüdükçe besin ihtiyaçları da artar. Anneler de sütlerinin yetersiz gelmeye başladığı bu noktada ek besinlere başvururlar. Ancak birçok anne ek besinlere başlama konusunda aceleci davranıyor. Bahçelievler Medicana Hastanesi Diyetisyeni Fatmagül Yılmaz, ek besinlere erken başlamanın sindirim sistemi hastalıklarına zemin hazırladığına dikkat çekiyor. "Bebeğinizin sindirim sistemi zamanla geliştiği için erken dönemde ek besinlere başlamak sıkıntı yaratır" diyen Yılmaz, tatlı veya tuzlu gıdalar yerine meyve püresi, sebze püresi, muhallebi, yoğurt gibi besinlerle başlanılmasını öneriyor. Diyetisyen Fatmagül Yılmaz, 6 ay ile 12 ay arasında verilebilecek ek besinleri şöyle sıralıyor:
Bebek 6 aylıkken, kaşıkla beslenir. Yumuşak ezilmiş besinler ve sıvı besinler alabilir. Bu dönemde bebeğe, anne sütüne ek olarak; yoğurt, meyve ve sebze suları, pekmez ve çeyrek yumurta sarısı verilebilir.
Bebek 7. ayındayken, çiğneme hareketleri başlar. Fincan ya da bardaktan içebilir ve eşyayı bir elinden diğerine geçirebilir. Bu dönemde anne sütüne ek olarak; yumurta sarısı (tam), pirinç/pirinç unu, meyve suyu, yoğurt, et (tavuk/balık eti), bitkisel yağlar, sebze püresi veya sebze çorbası ve pekmez verilebilir.
Bebek 8 aylık olduğunda, dilin her iki yana hareketi ile lokmayı ağzında döndürebilir, besini ağzına götürebilir ve püre kıvamında çatalla ezilmiş besinleri alabilir. Bu dönemde bebeğe, anne sütüne ek olarak; iyi ezilmiş ev yemekleri (kıymalı ve sebzeli), tam yumurta veya pastörize peynir, tahıl- kuru baklagil ezmeleri, pekmez, süt veya yoğurt verilebilir.
Bebeğiniz 12. ayına geldiğinde, artık aile ile birlikte yemek masasına oturabilir, kendi kendine beslenebilir ve kolay çiğnenebilen tüm yiyecekleri yiyebilir. Bu dönemde bebeğe; dolma çeşitleri, kıymalı sebze yemekleri, çorba çeşitleri (tarhana, mercimek, yayla ve sebze çorbaları), pilav ve makarna, 500 mililitre süt veya yoğurt, yumurta, tavuk, balık veya köfte verilebilir.
|