|
|
|
Yargıtay'ın cinsiyet kararı
Yargıtay, cinsiyetini değiştirmek isteyen kadının davasını reddeden yerel mahkeme kararını bozdu.
Yargıtay, cinsiyet değiştirme davalarında dönüm noktası niteliğinde bir karara imza attı. Biyolojik olarak cinsiyetini değiştirmek isteyen bir kadının açtığı davayı, yerel mahkeme, "ürolojik olarak erkek dış genital organlarına sahip bulunmadığı'' gerekçesiyle reddetti. Kararın, temyiz edilmesi üzerine, ilgili dosyanın intikal ettiği Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi ise, yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararda, davacının erkek cinsiyetine geçmek için gerekli ameliyatlardan birincisini olduğu belirtilerek, "Davacıya cinsiyet değişikliğinin ikinci
aşamasının da yapılıp Türk Medeni Kanunu'nun 40'ıncı maddesi uyarınca tıbbi yöntemlere uygun "Resmi Sağlık Kurulu Raporu'' sunması için imkân tanınıp bunun sonucu uyarınca karar verilmesi gerekirken davanın reddi doğru bulunmamıştır'' denildi.
RUH SAĞLIĞI İÇİN LAZIM Kararda ayrıca davacının transseksüel yapıda olup tıp fakültesinde 4 yıllık izleme sonucunda cinsiyetinin erkek olarak değiştirilmesinin ruh sağlığı açısından zorunlu olduğunun dosyadaki tıbbi belge ve raporlardan anlaşıldığı da belirtildi. Operasyon sonucu düzenlenen raporda, "kadınlık organlarının alındığı, ürolojik olarak erkek dış genital organına da sahip olmadığı, genital bölgesinin kadın görünümüne sahip olmadığı, biyolojik cinsiyetinin psikolojik cinsel kimliğine uygun olarak değiştirilmesinin ruh sağlığı açısından gerekli olduğunun açıklandığı'' vurgulandı.
AA
|