|
|
|
|
|
|
Huzuru ve keyfi Okinava'da buldum
Dünyanın en uzun ömürlü insanlarının yaşadığı Japonya'nın Okinava Adası'nda bir de Türk kızı var; Ayşe Numan... Bir yıllığına geldiği adaya aşık olan Numan, hayali olan huzuru ve keyfi Okinava'da bulduğunu söylüyor....
Okinava Japonya'nın güneyindeki Ryuyku Adaları arasında en büyük olanı.. İstatistiklere göre, dünyanın en uzun ömürlü insanları bu adada yaşıyor. Bu şanslı insanlar arasında Ayşe Numan adlı genç bir Türk kızı da bulunuyor. Ayşe Numan'ın Okinava macerası 2001 yılında başlamış. Florida'daki Rollins Üniversitesi'nde ekonomi eğitimi aldığı yıllarda Japonya ile ilgili araştırmalar yapmaya başlayan genç kız, eğitim sistemine hayran kaldığı bu ülkeden gelen çalışma teklifini memnuniyetle kabul etmiş ve soluğu Okinava'da almış.
HAYRANLIKLA BAŞLADI
Adaya bir yıllığına gelen Numan, zamanla içinde bulunduğu coğrafyaya hayran kalmış ve yıllar yılları kovalamış. Tam 5 yıldır adada İngilizce öğretmenliği yapan genç kız bu serüveni uzun bir süre daha sürdürmekte kararlı. Numan, gelecek ay İngilizce öğretmeni ve tercüman sıfatıyla, Japonya'dan hareket edecek 'Barış Gemisi'ne binecek ve 6 ay sürecek bir yolculuğa yelken açacak. Bu yolculuk sırasında genç kız, uğranılacak 25 ülkenin halklarına gönüllü olarak yardım elini uzatacak. Ayşe Numan, çıktığı bu renkli ada macerasının kendisini çok mutlu ettiğini anlatıyor ve herkesin hayali olan huzur ve keyfi Okinava'da bulduğunu söylüyor...
* Kendinizden bahseder misiniz? İstanbul doğumluyum. Beşiktas Spor Klubü'nde oynadığım yıllarda takım arkadaşım Kimberly Oden beni Amerika'daki okullara önerdi. Tam sporcu bursu alarak Florida'daki Rollins Üniversitesi'nde okumaya başladım. Mezun olduktan sonra, önce Amerika'da bir bankada çalıştım. Ardından da Okinava'ya geldim ve İngilizce öğretmeni oldum.
* Okinava'ya gitmek nerden aklınıza geldi? Uzun süre araştırdım. Japonyaya'ya gidecek öğretmenlerde genellikle Amerikalı olma şartı ararlar. Bu adada aramıyorlardı. Sınavları çok ağırdı. Ama ben uzun bir süre Okinava üzerine araştırma yaptığım için sınavı kazandım.
AŞIK OLUNACAK GÜZELLİKTE BİR ADA
* İlk gittiğinizde Okinava'yı nasıl buldunuz? Ada halkını çok sıcakkanlı buldum. Kendilerine has kültürleri, adetleri, tarihleri, özellikle de doğal güzellikleri beni çok etkiledi. Adaya resmen aşık oldum.
* Japonca bilmiyor muydunuz? Hayır. Japonca öğrenmek için akşam okullarına gidiyorum.
* Zor bir dil mi? Üç tane alfabesi var. İkisini ezberleyebiliyorsunuz. İyi çalışırsanız iki senede konuşabilirsiniz.
* Yabancı olarak yaşamak zor olmadı mı? Japon kültürünü tanımıyorsanız ve Japonca bilmiyorsanız çok zor. Markete gidiyorsunuz ne alacağınızı bilmiyorsunuz. Televizyon izleyemiyorsunuz. Sokakta yol bulamıyorsunuz. Ama tüm bunlar bana zor gelmedi.
* Okinava'da bir gününüz nasıl geçiyor? Okinava dansı dersleri alıyorum. Okinava'ya özgü müzik aleti 'Sanshin'i çalmayı öğreniyorum. Ayrıca haftada üç gün geleneksel ejderha kayık yarışları için antrenman yapıyorum.
* Ejderha kayık yarışlarının Adada turistler bu araçla gezdiriliyor Adada turistler bu araçla gezdiriliyor Adada turistler bu araçla gezdiriliyor Adada turistler bu araçla gezdiriliyor Adada turistler bu araçla gezdiriliyor yarışlarının açılımı nedir? İmparator'un doğum haftası nedeniyle Okinava'ya yüzyıllar önce Çin'den gelmiş olan ejderha kayıklarıyla yapılan yarış. Nisan ayından Ekim ayının sonuna kadar süren yarışlarda takımdaki tek yabancı uyruklu sporcu benim. Birinciye sezonun en büyük tuna balığını hediye ediyorlar.
OKİNAVA SAATİYLE YAŞIYORLAR
* Stressiz yaşamayı nasıl başarıyorlar? Kendilerine özgü 'Okinava saati' adı verdikleri bir zaman kavramları var. Diyelim 13.00'te buluşacaklar. Hiçbir zaman 13'te demezler, 13 civarında buluşalım denir. 15 dakika sonra olur, önce olur. Ada saati deniyor buna.
* Peki spor? Sokaklarda her saat spor yapan birilerini görmeniz mümkün. Postanede, bankada egzersiz görüntüleri veren ekranlar var. Bu görüntüler yaşlıların sırada beklerken egzersiz yapmaları için veriliyor. Ekrana bakarak sıradayken hareket halinde bekliyorlar. Ayaklarını dizlerini sürekli oynatırlar. Eklem problemi yaşamıyorlar bu yüzden. Gece gündüz yürüyüş yapıyorlar.
* Yani sakin bir halk... Sinirleri alınmış gibi bir halk. Aileler asla çocuklarına seslerini yükseltmezler. Öğretmenler çocuklara asla bağırmaz. Çünkü öfkelerini kontrol etmeyi anaokulunda öğreniyorlar.
YASEMİN BAKAN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|