Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin
Piliç biryani MALZEMELER * 450 gr. piliç * 4 çorba kaşığı zeytinyağı * 2 adet büyük boy soğan * 2 diş sarmısak * 1 çorba kaşığı zencefil * 1/2 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber * 1/2 tatlı kaşığı karabiber * 1/2 tatlı kaşığı zerdeçal * 1 tatlı kaşığı kimyon * 1 tatlı kaşığı tuz * 2 adet orta boy domates * 2 çorba kaşığı yoğurt * 3 çorba kaşığı taze nane yaprağı * 2 çorba kaşığı kakule * 1 adet çubuk tarçın * 4 su bardağı basmati pirinci * 2,5 çorba kaşığı zeytinyağı * 1 adet büyük boy soğan * 1 çay kaşığı safran * 5 adet kakule * 3 adet karanfil * 1 adet çubuk tarçın * 1/2 tatlı kaşığı zencefil * 5 su bardağı piliç suyu * 1,5 tatlı kaşığı tuz Ssoğan, sarmısak ve zencefili yağda soteleyin. Kırmızıbiber, karabiber, zerdeçal, kimyon, tuz ve domatesi katıp, 5 dakika pişirin. Yoğurt, nane, kakule ve çubuk tarçını ekleyin. Domatesler yumuşayıncaya kadar karıştırın. Karışım, pürüzsüz bir kıvama gelince etleri ilave edip, baharatlı karışımla iyice kaplayın. Üzerini kapatıp, etler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Sosu fazla gelirse azaltmak için kapağı açık olarak birkaç dakika daha pişirin. Pirinci iyice yıkayıp, süzgeçte en az 30 dakika bekletip, süzün. Büyük bir tavada soğanları yumuşayıncaya kadar yağda pişirin. Safran, kakule, karanfil, çubuk tarçın, zencefil ve pirinci katıp, pirinç baharatlarla iyice bulanıncaya kadar karıştırın. Bir tencerede piliç suyu ve tuzu karıştırın. Kaynama noktasına gelince baharatlı pirinç ve etleri katıp, karıştırın. Kaynamaya başlayınca kapağını kapatıp, ateşi kısın ve 20 dakika pişirin. Pişirirken kapağını açmayın. Nane yaprağı ile süsleyin.
Kakuleli kek MALZEMELER * 2 su bardağı un * 2 tatlı kaşığı kakule (toz) * 1,5 tatlı kaşığı kabartma tozu * 1 tatlı kaşığı karbonat * 1/2 tatlı kaşığı tuz * 3 adet yumurta * 1/2 su bardağı tozşeker * 1 su bardağı krema * 1 çorba kaşığı sirke * 5 çorba kaşığı tereyağı Bir kapta un, kakule, kabartma tozu, karbonat ve tuzu karıştırın. Başka bir kapta yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın. Unlu malzemeleri ilave edip, iyice karıştırın. Krema, sirke ve tereyağını katın. Hazırladığınız karışımı yağlanmış ve un serpilmiş bir fırın kabına döküp, önceden ısıtılmış 150 derece fırında, yaklaşık 1 saat pişirin. Fırından çıkardıktan sonra 15 dakika dinlendirip, dilimleyerek servis yapın. Meyve şöleni * 3 adet orta boy elma çekirdekleri çıkartılmış, doğranmış * 2 çorba kaşığı tozşeker * 9 çorba kaşığı su * 1 kavanoz kayısı konservesi * 1 kavanoz şeftali konservesi * 10 çorba kaşığı müsli MALZEMELER Elma, şeker ve 4 çorba kaşığı suyu bir tencereye koyup, kısık ateşte, elmalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Kayısı ve şeftalileri süzüp, elmalarla birlikte bir fırın kabına yerleştirin. Müsliyi 5 çorba kaşığı su ile karıştırıp, meyvelerin üzerine serpin ve parmak uçlarınızla bastırarak düzeltin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Ilık servis yapın.
|