|
|
|
|
|
'Devlet malı deniz' diyen üniversiteler
Sayıştay'ın "Devlet Malları Raporu"na göre, üniversiteler kendilerine tahsis edilen yeşil alanları, otel, restoran gibi işletmeler açılması için çok cüzi ücret karşılığı kiralamış.
Sayıştay'ın "kamu malları raporu", üniversitelerin kampus binası yapmak ve yeşil alan oluşturmak üzere kendilerine tahsis edilen arazileri, ticari işletme olarak kullanılmak üzere bazı kişi ve şirketlere devrettikleri ya bedelsiz ya da çok düşük karşılıkla kiraladıklarını ortaya çıkardı. SABAH'ın ele geçirdiği Sayıştay raporu, "devlet malı yağması" nın üniversitelerle ilgili bölümünde çarpıcı örnekler veriyor:
İTÜ'DEN BOĞAZ'A NAZIR TİCARET: İstanbul Boğazı çevresindeki "usülsüz tahsis örneği" olarak İstanbul Teknik Üniversitesi'nin
(İTÜ) kullandığı bir orman arazisi gösterildi. İTÜ, Fatih Köprüsü'nün Avrupa yakası çıkışındaki 60 bin metrekare orman arazisini, ıslah ederek orman haline getirmek amacıyla istedi. Karayolları Bölge Müdürlüğü, araziyi İTÜ'ye tahsis etti. Ancak Sayıştay raporuna göre, İTÜ arazinin maki olan bitki örtüsünü ıslah etmediği gibi, Boğaz'a bakan hakim noktasına yazlık kafeterya, seyir alanı, restoran ve otoparktan oluşan bir sosyal tesis inşa etti. Bu durum rapora şöyle yansıdı: "İş, yeşillendirilerek ağaç dikilmesi, bakımının yapılması ve sahanın korunmasıdır. Arazi üzerinde yeralan bitki örtüsü İTÜ'ye tahsis edilmeden önce de vardı. Dolayısıyla ağaçlandırma yapılmamıştır. İTÜ, boğaz öngörünümünde bulunan alan üzerinde yapılaşma yasağını ihlal etmek suretiyle, tamamen ticari nitelikte faaliyet gösteren kafeterya işletmeleri nedeniyle kamu zararına neden olmaktadır."
KAMPUSTA OTEL MODASI: Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı, üniversiteye destek için 6 bin 750 metrekare kamu arazisinin tahsisini sağladı. Alır almaz da özel bir firma olan Sed-Cem Turizm'e devretti. Kira bedeli olarak yıllık 11 bin dolar belirlendi. Firma arsa üzerine tesisler yapmaya başladı. Ancak, arsa yeterli gelmedi. 6 bin 750 metrekarelik arsa, birden 20 bin metrekareye yükseltilirken, kira bedelinde komik bir artış yapıldı. Sonradan verilen 13 bin metrekarenin üzerindeki arazi için kirada kirada sadece bin dolar artış yapıldı.
BU DA KTÜ'NÜN OTELİ: Sayıştay denetçileri, raporu hazırlarken Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne (KTÜ) "Size ait olup da üçüncü kişilere devrettiğiniz malınız var mı" sorusunu yöneltti. Üniversite'den "yok" yanıtı geldi. Ancak denetçiler, kampüste inceleme yapınca, mülkiyeti üniversitede olan arazi içinde özel kişilerin işlettiği kafeteryalar, kantinler, otoparklar hatta oteller tespit etti. Bu işletmeler üniversiteye gerçekten kira veriyordu; ancak, kira süresi sona eren tesisler yeniden kiralama yerine, eski sahiplerine kiraya verilmiş, fiyatlar cüzi kalmıştı.
26 YILDIR BEKLEYEN ARAZİ: KTÜ 1983'te Milli Emlak Müdürlüğü'nden "Akçaabat'a eğitim fakültesi yapacağız" diyerek arazi talebinde bulundu. Kamuya ait 3 bin metrekare arazi, üniversiteye tahsis edildi. Ancak, Sayıştay denetçileri arazinin 23 yıldır boş olduğunu belirlediler.
ERSAN ATAR ANKARA
|